Gazze Şeridi'ne yönelik deniz ablukasını kırma girişimi, soykırımcı İsrail donanmasının geniş çaplı ve kararlı müdahalesiyle karşılaştı. İsrail Yayın Kurumu'ndan (Kan) yapılan son dakika açıklamasına göre, Küresel Sumud Filosu adı altında toplanan ve Gazze'ye doğru ilerleyen 40'tan fazla sivil gemiye İsrail ordusu tarafından el konuldu.

İsrail, Küresel Sumud Filosu kaptanlarını uyardı
İsrail, Küresel Sumud Filosu kaptanlarını uyardı
İçeriği Görüntüle

İsrail ordusu, müdahalenin uluslararası sularda başladığını ve gemilerin Gazze karasularına girmesine kesinlikle izin verilmediğini belirtti.

Yüzlerce aktivist Aşdod Limanı'na nakledildi

Ele geçirilen gemilerde bulunan yüzlerce katılımcı ve gönüllü aktivist, zorla tahliye edilmek üzere yasal işlemlerin yapılacağı Aşdod Limanı'na naklediliyor. Aktivistlerin burada göçmenlik ve yasal prosedürler çerçevesinde sorgulanacağı ve sınır dışı edilme süreçlerinin başlatılacağı tahmin ediliyor.

İşgalci İsrail ordusu, operasyonun amacının "Gazze'ye yaklaşmayı başaran herhangi bir gemi olmadığından emin olmak" olduğunu vurgularken, bölgede deniz tarama faaliyetlerinin devam ettiğini de duyurdu. Bu açıklama, daha önce Mikeno gemisinin Gazze karasularına girdiği yönündeki haberlere karşı bir yanıt niteliği taşıyor. İsrail, hiçbir sivil geminin ablukayı delmeyi başaramadığı iddiasında.

Filo organizatörleri ve insan hakları savunucuları ise, İsrail'in uluslararası sularda gerçekleştirdiği bu geniş çaplı müdahalenin uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu belirterek, ele geçirilen gemilerin ve gözaltına alınan aktivistlerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyor. Gazze ablukasına karşı sivil direnişi hedef alan bu müdahale, bölgedeki gerginliği daha da artırmış durumda.

daily ummah