Suudi Arabistan ile BAE arasındaki kriz büyümeye devam ediyor. Körfez ülkeleri ile Mısır ve Ürdün gibi bazı yakın Arap ülkeleri arasındaki karşılıklı ziyaretlerin son dönemdeki yoğunluğuna rağmen, son birkaç ayda Riyad ile Abu Dabi arasında neredeyse bir uzaklaşma gözleniyor.

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, geçtiğimiz ay Abu Dabi'de BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayed'in ev sahipliğinde düzenlenen ve dört Körfez ülkesi, Mısır ve Ürdün'ün de yer aldığı altılı zirveye katılmadı. Bundan önce İbn Zayed, Riyad'da düzenlenen Körfez-Çin ve Arap-Çin zirvelerinde yoktu. Aynı şekilde, Emirliklerden hiç kimse, birkaç gün önce Al-Ula şehrinde gerçekleşen ve Katar Emiri Tamim bin Hamad, Ürdün Kralı Hüseyin'in katıldığı bir araba yarışını izlemek için İbn Selman'a katılmadı. bin Abdullah ve Umman Sultanı'nın oğlu Dhi Yazan bin Haitham katıldı.

Bin Salman'ın çevresindeki tüm ülkelerle ve dünyadaki diğer birçok ülkeyle sorunları vardı ve hâlâ da var. Bu sorunlar, 2017'de krallığın fiili liderliğini devralmasından bu yana art arda patladı etkisi kademeli olarak azaldı ve bin Salman bunun için çok büyük bir mücadele veriyor ancak katteceği yol çok uzun görünüyor.

Suudi veliaht prensinin odak noktası, ekonomide “kapsamlı bir değişime” öncülük etmekti bu da ekonomiyi farklı şekilde desteklemekle oldu. İki ile arasında ki önenli bir rekabet ise Suudilerin 2030 vizyonu. Bu çalışma finans merkezi olan Dubai'ye bir alternatif oluşturuyor ve iki ülke arasındaki rekabeti daha da belirgenleştiriyordu.

Suudi Arabistan her ne kadar bölgeye gelecek olan firmaları Rüyad'a çekmeye çalışsa da ABu Dhabi yönetimi 120 para biriminin kabul edildiği, 71 milletten yaklaşık 2 bin çalışanı içeren Talabat bölgesel tekonoloji merkezinin açılışını yaptı ve ülke bütün imkanlarını seferber etti. Küresel Finans Merkezleri Endeksimnde Dubai 17. sırayı alırken Riyad 98. Sırada yer alıyor. Bu anlamda Riyad'ın hem dışardaki imajı hem de toplum yapısı olarak bu rekabette çok da ilerde olmadığının en büyük kanıtı olarak görülüyor.

Suudi Arabistan'da insan hakları ihallalleri ve idam olayları Riyad'ın bu rekabette işini daha da zorlaştırıyor.