Rusya’nın Ukrayna kentlerine yönelik saldırıları devam ederken, Ukrayna da zaman zaman Rusya’ya yönelik karşı saldırılar düzenliyor. Ukrayna sınırına yakın Rus kentlerindeki petrol tesislerini vuran Ukrayna ordusunun son hedefi Rostov oldu.

Rusya’nın Novoshakhtinsk kentindeki petrol rafinerisinde yangın çıkarken, Rusya’dan gelen açıklamalar, bunun bir İHA saldırısı olduğu yönünde. Nitekim Vali Vasily Golubev, sahada İHA parçalarının bulunduğunu da sözlerine ekledi. Saldırı sonrası rafineride büyük bir patlama yaşanırken, İHA’nın bir “kamikaze” olduğu ifade ediliyor. Saldırıda ölü olmadığı açıklandı.

ABD, geçtiğimiz dönemde 800 milyon dolarlık yeni askeri destek paketinin parçası olarak Ukrayna’ya insansız hava araçları vereceğini duyurmuştu.

Estonya ve Finlandiya rahatsız

Öte yandan bölge ülkelerinde Rusya’nın askeri hareketleri rahatsızlık yaratmaya devam ediyor. Son olarak Estonya, Rus Hava Kuvvetleri’ne ait bir Mi-8 helikopterinin hava sahasını ihlal ettiğini duyurdu. Estonya makamları, Rus sınır muhafız helikopterinin füze saldırılarını simüle ettiğini açıkladı.

Estonya Savunma Bakanlığı’ndan yetkililer “Tehdidin resmi bu. Hiçbir zaman şimdiki kadar ciddi olmamıştı” ifadelerini kullandı. Rusya’nın Estonya Büyükelçisi Vladimir Lipayev Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı ve kendisine nota verildi.

NATO’ya katılma talebinde bulunan Finlandiya’nın Genelkurmay Başkanı General Timo Kivinen ise, ülkesinin on yıllar boyunca bir Rus işgaline karşı hazırlandığını ve bunun gerçekleşmesi durumunda kendilerini savunacaklarını belirtti. Kivinen, ülkesinin şu anda Ukrayna’dakine benzer bir duruma karşı savunma hattı inşa ettiğini söyledi.

Birliklerin yarısını kaybettiler

İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan Ukrayna’daki savaşla ilgili yayımlanan son raporda, Rus yanlısı ayrılıkçı Donetsk Cumhuriyeti adına savaşan askerlerin yarısından fazlasının öldüğü ifade edildi. Raporda Donetsk’teki ayrılıkçı yönetimin birliklerin yüzde 55’ini savaşta kaybettiği bilgisi verildi. Bununla birlikte Rus birliklerinin Donbas bölgesindeki ilerleyişi yavaş da olsa devam etti. Severodonetsk’te büyük oranda kontrolü sağlayan Rusya’nın, komşu kent Lisiçansk’a yönelik saldırılarını yoğunlaştırdığı öğrenildi.

ABD’den Litvanya’ya destek

Avrupa Birliği’nin Rusya’ya yönelik yaptırım kararlarını uygulayarak, Rus toprağı Kaliningrad’a bazı ürünlerin geçişini durduran Litvanya’ya ABD’den destek geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Kaliningrad bölgesine abluka uygulayan Litvanya yönetimine ‘tam destek’ sunduklarını belirtti. Price “NATO’nun Litvanya’ya ve 5. maddeye taahhüdünün sarsılmaz olduğunu” belirtti.

Litvanya’nın engelleme kararına büyük tepki gösteren Rusya’nın Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise, yanıtlarının “diplomatik değil uygulama alanında olacağını” açıkladı.