İBRAHİM FİDAN / ORTADOĞU HABER

Hindistan’da son birkaç gündür İslam dinine ve Müslümanlara yönelik gerçekleştirilen saldırılar dünya gündemine oturmuşken, Yeni Delhi yönetiminin savunma harcamaları mercek altına alındı.

Middle East Eye’da yer alan habere göre, İsrail Savunma Bakanı Beni Gantz, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının 30. yılı dolayısıyla Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi’ye resmi ziyarette bulundu.

Önceki hafta gerçekleşen ziyaret kapsamında Hindistan Dışişleri Bakanı Rajnath Singh ile bir araya gelen Gantz, daha sonra Başbakan Narendra Modi tarafından kabul edildi.

SAVUNMA SANAYİİ TEMSİLCİLERİ EŞLİK ETTİ

İsrailli bakana ziyareti boyunca Savunma Araştırma ve Geliştirme Müdürlüğü ve Siyasi-Askeri İşler Bürosu’ndan birkaç üst düzey yetkili eşlik etti.

İsrail savunma sanayi temsilcilerinin de hazır bulunduğu görüşmelerde, ‘iki ülke arasındaki iş birliğinin genişletilmesi ve derinleştirilmesi’ gerektiği hususunda anlaşmaya varıldı.

İsrailli heyetin, en büyük silah alıcısı konumunda olan Hindistan’da hükümet yetkilileriyle yapılan görüşmelere büyük önem verdiği görüldü.

İsrail silahları için en büyük pazar haline gelen Hindistan’ın savunma sanayiine yılda bir milyar dolardan fazla harcama yaptığı belirtiliyor.

İSRAİL SİLAHLARI HİNDİSTAN’DA ÜRETİLİYOR

Hindistan, 2017'den itibaren stratejik ortak olarak kabul ettiği İsrail ile ortak silah üretim anlaşmaları yaptı. İkili anlaşmalar kapsamında İsrail menşeili çok sayıda askeri araç-gereç Hindistan’da üretiliyor.

Son beş yılda, Yeni Delhi ile Tel Aviv arasında çok sayıda ortak askeri tatbikat gerçekleştirilirken, Hindistan ordusunu İsrailli komandoların eğittiği kaydedildi.

İsrail’in en büyük silah müşterisi olan Hindistan, 2017’de radar sistemleri ve havadan karaya füzelerin de aralarında olduğu mühimmat için İsrail Hava Kuvvetlerine milyarlarca dolar ödedi.