İBRAHİM FİDAN / ORTADOĞU HABER

İslam düşmanlığının toplumsal histeri halini aldığı Hindistan’da kriz giderek derinleşiyor. Başbakan Narenda Modi hükümetinin Müslümanlara karşı işlenen nefret suçlarını görmezden gelmesi tepkiye neden oldu.

Son oalrak Hindistan'da iktidar olan İslam karşıtı Hindistan Halk Partisi (BJP) Sözcüsü Nupur Sharma ve Yeni Delhi Medya Başkanı Naveen Kumar Jindal, İslam dini ve Hz. Muhammed hakkında hakaretlerde bulundu.

Skandal açıklamalarda bulunan iki isim, olayın dünya kamuoyuna yansımasının ardından ‘dini değerleri aşağılama’ gerekçesiyle Hindistan Halk Partisi’nden ihraç edildi.

MÜSLÜMAN CAMİSİ YERİNE HİNDU TAPINAĞI

BJP Sözcüsü Sharma, önceki hafta katıldığı bir televizyon programında, Müslümanların abdesthanesi ve Hz. Muhammed'in Miraç'a çıkmasıyla alay edip İslam Peygamberine hakaretler etti.

Sharma, Hindistan yönetiminin, Müslümanlar için üç büyük ibadet yerinden biri olarak kabul edilen dört asırlık Gyanvapi Camii yerine bir Hindu tapınağı inşa etmeyi planladığı iddiasının tartışıldığı televizyon programına katıldı.

Hindistan'daki Müslüman topluluklar Hz. Muhammed’e hakaret eden Sharma'nın ifadelerine büyük tepki gösterdi. Ülkedeki Sünni oluşum Raza Akademi, Sharma hakkında suç duyurusunda bulundu.

ALLAH’IN RESULÜNE DİL UZATMA MODİ

Sharma'nın ardından BJP Medya Başkanı Jindal da 1 Haziran'da sosyal medya hesabından Hz. Muhammed'e hakaret içeren bir paylaşım yaptı.

İslam Peygamberi ve Hz. Aişe hakkında haddini aşan ifadelerde bulunan Jindal, gelen tepkiler üzerine paylaşımını kaldırdı.

Allah'ın Resulüne Dil Uzatma Modi etiketi, yaşanan olayların ardından Suudi Arabistan, Mısır ve birçok Arap ülkesinde trend oldu.

DİNİ DEĞERLERİ AŞAĞILAMA SUÇUNDAN İHRAÇ

Skandal açıklamalarda bulunan iki isim, olayın dünya kamuoyuna yansımasının ardından ‘dini değerleri aşağılama’ gerekçesiyle Hindistan Halk Partisi’nden ihraç edildi.

Kararın ardından, BJP Genel Sekreteri Arun Singh, “Partisinin hiçbir dine hakareti tasvip etmediğini ve tüm inançlara saygı duyduğunu” belirten bildiri yayımladı.

Bildiride, söz konusu kişilerin isimlerine ve ifadelerine değinilmeden, “BJP, herhangi bir dine ya da mezhebe hakaret eden, küçük düşüren ideolojilere karşıdır. BJP bu tür insanları veya felsefeyi desteklemez” ifadesine yer verildi.

İSLAM İŞ BİRLİĞİ TEŞKİLATI'NDAN KINAMA

İslam İş Birliği Teşkilatı'ndan (İİT) yapılan yazılı açıklamada, BJP Sözcüsü Nupur Sharma ve Yeni Delhi Medya Başkanı Naveen Kumar Jindal’ın hakaret içeren sözlerine tepki gösterildi.

Açıklamada, “Bu yapılanlar, Hindistan'da İslam'a karşı nefretin ve aşağılamanın artış göstermesinin yanı sıra Müslümanlara yönelik sistematik ayrım ve baskının bir sonucudur” denildi.

KATAR VE KUVET’TEN PROTESTO NOTASI

Katar ve Kuveyt ise Hindistan Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırıp yaşanan olaylarla ilgili izahat istedi ve Yeni Delhi yönetimine diplomatik nota verildi.

Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Tüm dünyada Müslümanların öfkesine neden olan açıklamalarından dolayı, Hindistanlı yetkilinin iktidar partisindeki görevinin durdurulmasını memnuniyetle karşılıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı'ndan yazılı Açıklamada, Hindistan Büyükelçisi Sibi George'un Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı ve kendisine protesto notası verildiği ifade edildi.

DİN VE İNANÇLARA SAYGI GÖSTERİLMESİ ÇAĞRISI

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, dini şahsiyetlere ve sembollere yönelik saygısızlığın kabul edilemeyeceği belirtildi.

İslam dininin sembollerine saygısızlığın da kabul edilemeyeceği kaydedilen açıklamada, Hindistan'da iktidardaki parti yetkililerinin, Hazreti Muhammed’e hakaret içerikli ifadeleri nedeniyle görevinden alınmasının memnuniyetle karşılandığı aktarıldı.

Açıklamada ayrıca, Suudi Arabistan'ın inançlara ve dinlere saygı gösterilmesi çağrısının teyit edildiği dile getirildi.

ÜRETİLMİŞ DÜŞMAN: MÜSLÜMANLAR

BJP, Hindistan'da Hindu çoğunluğun ezildiği ve ayağa kaldırılması gerektiği propagandası yayıyor, dini azınlıklara ve özellikle de Müslümanlara karşı nefret dili yaymakla suçlanıyor.

Hindistan Başbakanı Narenda Modi, Hindistan'ın bağımsızlığından bu yana görülmemiş derecede Hindu milliyetçisi ve Müslüman karşıtı bir dil kullanmasını uzmanlar, Hindu çoğunluğun dikkatini yoksulluktan "üretilmiş düşman olan Müslümanlara" çekerek Modi'nin ekonomik başarısızlığını gölgelemeye çalışması olarak değerlendiriyor.

Modi'nin kışkırtıcı söylemiyle, 1,4 milyar nüfusunun yaklaşık 200 milyonu Müslüman olan Hindistan'ın genelinde Müslümanlara yönelik baskı ve saldırılarda büyük bir artış gözlemlendi.

https://www.ortadoguhaber.com/haber/hz-muhammede-hakaret-etti