70'ten fazla eski Eurovision katılımcısı, İsrail’in kamu yayıncısı Kan’ın Eurovision Şarkı Yarışması’ndan men edilmesi için Avrupa Yayın Birliği’ne (EBU) ortak bir mektup gönderdi. Mektupta, Kan’ın, İsrail’in Filistinlilere yönelik "soykırımına, apartheid rejimine ve askeri işgaline" ortak olduğu iddia edildi.
Katılımcılar, müziğin birleştirici gücüne inandıklarını belirterek, “Müziğin insanlık suçlarını aklamak için bir araç olarak kullanılmasına izin vermiyoruz.” ifadelerine yer verdi. Mektubu imzalayanlar arasında Portekiz’in 2017 kazananı Salvador Sobral ve İrlanda’nın 1994 kazananı Charlie McGettigan gibi isimler de bulunuyor. İngiliz eski katılımcılar Mae Muller ve Bianca Nicholas da bu çağrıya destek verdi.
İsrail’in katılımı tartışma yarattı
2025 Eurovision finali, 17 Mayıs’ta İsviçre’nin Basel şehrinde yapılacak. Ancak İsrail’in katılımı, özellikle İzlanda, Slovenya ve İspanya gibi ülkelerin kamu yayıncıları tarafından eleştiriliyor. Bu durum, İsrail’in 2024’teki katılımına yönelik benzer bir tepkiyi yeniden gündeme getirdi.
Geçen yıl İsveç’in Malmö şehrinde düzenlenen yarışma sırasında binlerce protestocu sokağa çıkarak İsrail’in yarışmadan çıkarılmasını talep etmişti. Protestocular, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı nedeniyle yarışmadan çıkarıldığını, ancak İsrail’e benzer bir yaptırım uygulanmadığını vurgulamıştı. 2010 yılında Malta’yı temsil eden Thea Garrett, “Rusya için bir kural varsa, İsrail için de aynı kural olmalı. Bombalıyorsan, dışarıdasın.” ifadelerini kullanmıştı.
2024 yarışmasında tepkiler büyüdü
2024 yarışmasında İsrail’in temsilcisi Eden Golan’ın “October Rain” adlı şarkısıyla katılma girişimi, şarkının 7 Ekim’deki Hamas operasyonuna atıfta bulunduğu gerekçesiyle Eurovision organizatörleri tarafından reddedilmişti. Şarkı, “Hurricane” adıyla yeniden düzenlenerek yarışmaya dahil edildi ancak Malmö’deki canlı izleyicilerden “Filistin’e Özgürlük” sloganları ve yuhalamalarla karşılandı.
Eski Eurovision kazananı Charlie McGettigan, “İsrail hükümetinin Filistin halkına soykırım uyguladığını düşünüyorum ve bu nedenle İsrail’in bu yılki Eurovision Şarkı Yarışması’na katılması yasaklanmalı.” dedi.
EBU: Eurovision siyaset dışı olmalı
EBU, Rusya’nın yarışmadan çıkarılmasına rağmen Eurovision’un siyasi bir etkinlik olmadığını sık sık vurguladı ve İsrail’in dışlanması taleplerine karşı çıktı. Ancak katılımcılar, EBU’nun İsrail’e “tam bir dokunulmazlık” tanıdığını ve diğerlerini bastırdığını belirterek, 2024 yarışmasını “tarihin en politize, kaotik ve tatsız Eurovision’u” olarak nitelendirdi.