İngiltere'de Holokost hayatta kalanları ve onların torunları, Yom HaShoah (Holokost Anma Günü) vesilesiyle İsrail'in Gazze'deki savaşına yönelik eleştirilerini dile getirdi. Bu yılki anma etkinlikleri, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinin 80. yılına ve Bergen-Belsen toplama kampının kurtuluşuna denk gelirken, bazı hayatta kalanlar, İsrail hükümetinin Holokost'un anısını "savaşı meşrulaştırmak için kötüye kullandığını" söyledi.
Holokost hayatta kalanlarından biri olan Agnes Kory, "Holokost'un, İsrail'in Filistin halkına karşı yürüttüğü savaşı haklı çıkarmak için kullanılmasından derin bir öfke ve hakaret duyuyorum. Yahudilere yapılanların başka bir halka yapılmasına izin verilmemeli." dedi. Kory'nin açıklamaları, Yom HaShoah etkinliklerinin İsrail'in saldırgan politikalarını gölgelemek için kullanıldığını savunan diğer eleştirilerle paralellik gösterdi.
Gazze'deki savaşta şu ana kadar 51.000'den fazla Filistinli hayatını kaybederken, İsrail Başbakanı Netanyahu, Holokost ile Hamas saldırıları arasında "doğrudan bir bağ" olduğunu iddia ederek uluslararası baskılara boyun eğmeyeceklerini söyledi. Ancak bu açıklamalar, bazı Yahudiler tarafından şiddetle eleştirildi. İsrailli akademisyen Haim Bresheeth, "Holokost'un Siyonist ideoloji tarafından araçsallaştırılması, insanlığa karşı işlenmiş büyük suçlardan biridir." ifadelerini kullandı.
İngiltere'deki Yahudi toplumunun temsil organı olan Board of Deputies'in 36 üyesi de Financial Times gazetesinde yayımlanan bir açık mektupla İsrail hükümetini eleştirdi. Ancak bu mektup, kurumun liderliği tarafından "cemaatimizi yanlış temsil etmekle" suçlandı ve mektubu imzalayan bir üye görevden uzaklaştırıldı.
"İsrail, tüm Yahudileri temsil etmiyor!"
Holokost hayatta kalanlarının torunlarından Mark Etkind, "Eğer antisemitizmi azaltmak istiyorsak, İsrail'in tüm Yahudileri temsil etmediğini açıkça ifade etmeliyiz." dedi. Etkind, İngiltere hükümetine İsrail'e silah ihracatını durdurma çağrısında bulunulması gerektiğini de vurguladı.
Gazze'deki insani kriz derinleşirken, eleştiriler sadece İsrail hükümetine değil, aynı zamanda İngiltere'deki Yahudi kurumlarının savaşa verdiği desteğe de yöneliyor. Holokost'un anısını koruma çağrısı yapan eleştirmenler, "Bir daha asla!" ifadesinin tüm insanlık için geçerli olması gerektiğini savunuyor.