Türk İnsansız Hava Araçları (İHA) ve Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA), hem savaş hem de barış zamanlarında dünya genelinde görev yapabilen teknolojik üstünlükleri ile bir kez daha gündemde yer alıyor. En son olarak Suudi Arabistan'ın envanterine giriş yapan Türk İHA'ları, savunma ve havacılık alanında Türkiye'nin ihracat lideri oldu. Amerika merkezli Al Monitor ise bu popülerlik konusunda dikkat çekici bir analiz sundu.

DÜNYA KRİZ BÖLGELERİNDE TÜRK İHA BAŞARISI

Türk İHA'larının başarısı, dünya genelinde birçok kriz bölgesinde kendini gösterirken, pek çok ülke bu silahları satın almak için sıraya girdi. Washington merkezli ve Ortadoğu olaylarına odaklanan haber sitesi Al Monitor, "Ukrayna'dan Libya'ya, Türkiye'nin Baykar İHA'ları neden bu kadar popüler?" sorusunu gündeme getirdi.

SUUDİ ARABİSTAN'DA TÜRK İHA'LERI

Al Monitor, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu hafta Körfez'e yaptığı ziyarette, ülkesinin tarihindeki en büyük savunma anlaşmasını imzaladı" ifadesi ile Türk İHA'larının en son Suudi Arabistan'a ihraç edildiğini vurguladı. Habere göre, 'Suudi Arabistan'ın son satın alımı, insansız savaş araçlarının satın alınabilirliği, teknik desteği ve saldırı yeteneklerini öne çıkardı'.

GENİŞ COĞRAFYADA BAYKAR ETKİSİ

Al Monitor, Baykar'ın geniş bir coğrafyada etkin olduğuna dikkat çekti ve şu yorumu yaptı: "Türkiye'nin 2019'da Baykar İHA'larını satmaya başlamasından bu yana, silahlar Ukrayna, Dağlık Karabağ, Libya, Suriye, Irak, Etiyopya ve Somali gibi dünya genelindeki çatışma bölgelerinde kullanıldı."

TÜRK İHA'LARI İÇİN BÜYÜK TALEP

Washington Institute for Near East Policy'nin raporu, bu zamana kadar 29 ülkenin Türk yapımı insansız hava aracı satın aldığını, dört ülkenin müzakere halinde olduğunu ve yedi ülkenin satın almakla ilgilendiğini açıkça belirtti.

SAVAŞ ALANLARINDA İSPATLANMIŞ BAŞARI

RAND Corporation'da kıdemli bir savunma politikası analisti olan Peter Wilson, Türk İHA'larının başarısının ana nedeninin kendilerini çatışma sahalarında kanıtlamış olmaları olduğunu vurguladı. Wilson, Suudi satışının ardından bu silahların Körfez coğrafyasında daha popüler hale geleceğini belirtti.

TÜRK İHA'LARININ AVANTAJLARI

Atlantik Konseyi'nde yerleşik olmayan kıdemli bir araştırmacı olan Rich Outzen ise Türklerin, uçakları sadece hızlı bir kullanıcı kursu ile teslim etmediğini, aynı zamanda uzun vadeli eğitim ekipleri, bakım ve ikmal desteği, komuta ve kontrol, diğer sensörler, insanlı ve insansız kara ve hava kuvvetleri gibi diğer sistemlerle operasyonel entegrasyon sağladıklarını belirtti. Ayrıca Outzen, Türk İHA'larının ABD ve diğer Batı yapımı İHA'lardan daha ucuz ve Çin veya İran gibi Batılı olmayan diğer sistemlerden üstün olduğunu ekledi.