Türkiye

Tarımda ihracat rekoru

Abone Ol

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin zorlu süreçlerin üstesinden rahatlıkla gelecek kapasiteye sahip olduğunu aktardı.

Hububat sektörünün tarımda en fazla ihracat yapan sektör olduğuna işaret eden Kadooğlu, "İhracatımız 8 ayda yüzde 28'lik artışla 2,2 milyar dolar seviyelerine çıktı. Hububat birlikleri arasında Türkiye'nin en fazla ihracat gerçekleştiren birliği olma statümüzü koruyoruz. İhracatımızı planladığımız yeni projelerimizle daha da artırarak 2023 yılı hedeflerimizi gerçekleştirmeye hep birlikte devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Kadooğlu, bölgenin en fazla Irak, Suriye ve ABD'ye ihracat yaptığını ve dış satıma konu olan ürünler açısından da en çok sırasıyla makarna, bitkisel yağ ve buğday ununun satıldığını kaydetti.

Tarım grubu 5 sektörle ihracatta rekora koştu

Öte yandan tarım sektörü, 5 alt sektörde yaşanan ihracat artışlarının etkisiyle, 8 aylık dış satımını 21,5 milyar dolara taşıdı ve Cumhuriyet tarihinin ocak-ağustos dönemi ihracat rekorunu kırdı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin ihracatı, bu yılın sekiz ayında 2021'in aynı dönemine kıyasla yüzde 18,3 artışla 165,7 milyar dolara yükseldi.

Jeopolitik risklerden dolayı gıdaya erişimin zorlaştığı bu dönemde Türkiye, tarım ürünlerini dünyanın dört bir yanına ulaştırarak rekor kırmaya devam etti.

5 alt sektörde tüm zamanların en yüksek ihracat artışı

Tarım grubunda ihracatta rekor kıran sektörler, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, meyve sebze mamulleri, kuru meyve ve mamulleri, su ürünleri ve hayvansal mamuller, mobilya kâğıt ve orman ürünleri oldu.

Yılın sekiz ayında hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri 7,2 milyar dolarlık, meyve sebze mamulleri 1,5 milyar dolarlık, kuru meyve ve mamulleri 935,9 milyon dolarlık, su ürünleri ve hayvansal mamuller 2,7 milyar dolarlık, mobilya kâğıt ve orman ürünleri 5,5 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek ocak-ağustos ihracatını gerçekleştirdi.

Bu dönemde, ihracatta hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri yüzde 30,3, meyve sebze mamulleri yüzde 22,3, kuru meyve ve mamulleri yüzde 7,7, su ürünleri ve hayvansal mamuller yüzde 29,5, mobilya kâğıt ve orman ürünleri yüzde 26,4 arttı.

Irak'a su ürünleri ve hayvansal mamul ihracatı yüzde 50'nin üzerinde arttı

Rekor kıran sektörlerde Irak ön plana çıktı. Irak'a hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri 1,5 milyar dolar, su ürünleri ve hayvansal mamuller 509,3 milyon dolar, mobilya kâğıt ve orman ürünleri 639,5 milyon dolar, ABD'ye meyve sebze mamulleri 224,3 milyon dolar, Almanya'ya kuru meyve ve mamulleri 120,9 milyon dolar, tutarında dış satım gerçekleştirdi.

Dış satımda Irak'a hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri yüzde 58,9, su ürünleri ve hayvansal mamuller yüzde 51,8, yüzde mobilya kâğıt ve orman ürünleri yüzde 7,6 ihracat artışı kaydetti.

Meyve sebze mamullerinin ABD'ye ihracatı yüzde 42,1 artarken, kuru meyve ve mamullerinin Almanya'ya dış satımı yüzde 6,4 azaldı.

Beyaz et ihracatı 742 milyon dolara ulaştı

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) Başkanı Müjdat Sezer, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede su ürünleri ve hayvansal mamuller sektör ihracatının ağustosta toplam ihracat içinde yüzde 1,74’lük paya ulaştığını söyledi.

Sektörde yılın 8 ayında en yüksek ihracata sahip 3 alt sektöre ilişkin olarak Sezer, su ürünlerinin yüzde 20,2’lik artışla 1,1 milyar dolara, beyaz etin yüzde 48,1’lik yükselişle 742 milyon dolara, süt ürünlerinin yüzde 47,3’lük artışla 394 milyon dolara ulaştığını dile getirdi.
Sezer, yılın sekiz ayında sektörün en çok ihracat yaptığı ilk üç ülkenin sırasıyla 509 milyon dolarlık ihracatla Irak, 189 milyon dolarlık ihracatla Rusya Federasyonu, 130 milyon dolarlık ihracatla İtalya olduğunu aktardı.