İsrailli bir yetkili, İsrail'in Gazze'deki işgal gücünden askerlerini geri çekerek daha hedefe yönelik operasyonlara yöneldiğini ve Filistin bölgesindeki savaşın yeni yıla kadar süreceği anlaşıldığından ekonomiye yardımcı olmak için yedek askerleri kısmen sivil hayata döndürdüğünü söyledi.

Yetkili, Hamas'ı devirmenin saldırının hedeflerinden biri olmaya devam ettiğini ve geri çekilen beş tugaydan bazılarının Lübnan'da Hizbullah'a karşı olası bir ikinci cephe için hazırlanacağını söyledi.

Gazze'ye yönelik savaşın başlamasından bu yana İsrailli yetkililer savaşı üç ana aşamada yürüteceklerini söylediler. Bunlardan ilki, kara kuvvetlerine erişim yollarını açmak ve sivilleri evlerinden çıkmaya zorlamak için sivil bölgelerin yoğun bombardımana tutulmasıydı. İkincisi ise 27 Ekim'de başlayan işgaldi.

İsrail tankları ve birlikleri Gazze Şeridi'nin büyük bölümünü ele geçirmiş durumda ancak Filistinli savaşçılar gizli tünel ve sığınaklardan pusu kurmaya devam ediyor. İsmini saklı tutan yetkili, İsrail ordusunun artık üçüncü aşamaya geçmeye hazır olduğunu söyledi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik ayrım gözetmeksizin yürüttüğü savaş bölgeyi harabeye çevirdi; yerleşim yerlerini, hastaneleri, okulları ve camileri yerle bir etti ve 2,3 milyon insanın neredeyse tamamını evlerini terk etmek zorunda bıraktı. Çoğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 22.000 kişi öldürüldü, 56.000'den fazla kişi de yaralandı.

"Bu en az altı ay sürecek ve Hamas'a karşı yoğun temizlik operasyonlarını içerecek. Kimse Şucaiye'den barış güvercinlerinin uçurulacağından bahsetmiyor," diyen yetkili Reuters'a verdiği demeçte İsrail saldırılarıyla harap olan Gazze bölgesine atıfta bulundu.

Kassam Tugayları, Gazze'nin güneyinde 2 İsrail tankının imha edildiğini duyurdu Kassam Tugayları, Gazze'nin güneyinde 2 İsrail tankının imha edildiğini duyurdu

Bu değişim, İsrail'in en büyük müttefiki ABD'nin taktiklerini gözden geçirmesi ve savaşçı olmayanları korumak için daha fazlasını yapması yönündeki baskısına karşılık geliyor gibi görünse de Washington, İsrail'in acımasız savaşına güçlü bir diplomatik örtü ve askeri destek sağladı.

Orta Doğu Haber

Editör: Orta Doğu Haber