Mali'deki askeri yönetim Takuba Görev Gücü kapsamında geçen hafta konuşlanan 100 Danimarkalı askerin derhal ülkeden ayrılmasını talep etti.

Askeri Hükümet Sözcüsü Abdoulaye Maiga imzasıyla yayınlanan yazılı açıklamada, önceki hafta Takuba Görev Gücü bünyesinde doğudaki Menaka bölgesinde konuşlanan Danimarka askerlerinin "derhal" ülkeden ayrılması gerektiği belirtildi.

YABANCILAR MALİ’NİN ONAYI OLMADAN ÜLKEYE GİRDİ

Danimarka ile askerlerin konuşlanmasına ilişkin ikili bir anlaşma imzalanmadığı hatırlatılan açıklamada, askerlerin Mali tarafının rızası olmadan bölgeye gönderildiği kaydedildi.

Adını Sahel'dek Touareg etnik grubunun kullandığı "Takoba" kılıcından alan Takuba gücünde Fransa, İsveç, Estonya, İtalya, Belçika, Hollanda, Portekiz ve Çekya'dan 500'e yakın asker görev yapıyor.

Sahel'deki terör sorununu ortadan kaldırmak ve Fransa'nın Barkhane Operasyonu’na destek olmak iddiasıyla 2020'de kurulan Takuba'ya Fransa'nın yakın müttefikleri Almanya, İspanya ve İngiltere ise katılmayı reddediyor.

HALK FRANSA’YA KARŞI AYAKLANDI

Fransa askerlerinin Mali’yi terk etmesini isteyen halk 16 Ocak’ta birçok kentte sokağa çıkmış ve başkent Bamako'daki gösteriler ülke tarihinin en kalabalık protestolarından biri olarak kayıtlara geçmişti.

Bamako'daki gösteri ülke tarihinin en kalabalık protestolarından biri olarak kayıtlara geçerken, ana akım medya ve haber ajansları söz konusu olayları görmezden gelmişti.

MALİ, FRANSIZ UÇAKLARINI DÜŞÜRMEKLE TEHDİT ETTİ

Mali’nin başkenti Bamako’da yetkililer, 11 Ocak Salı günü Fildişi Sahili'nin başkenti Abidjan'dan Mali'nin kuzeyindeki Gao şehrine uçan bir Fransız uçağının 'hava sahasını ihlali' ettiğini ve olayı kınadıklarını duyurmuştu.

Mali’deki askeri hükümet, 'ihlalin' tekrarlanması halinde Fransız uçaklarının düşürüleceğini ilan etti.