Kanada Başbakanı Mark Carney, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkesinin Eylül ayında Birleşmiş Milletler toplantısında Filistin Devleti'ni tanıyacağını bildirdi. Bu karar, Gazze'de yaşanan açlık krizinin derinleşmesi ve uluslararası toplumun İsrail'in insani yardımlara yönelik kısıtlamalarına karşı artan tepkileri ile birlikte geldi.
Carney, "Gözlerimizin önünde Filistin Devleti'nin perspektifi gerçekten azalıyor." diyerek mevcut durumu eleştirdi. Kanada'nın bu kararı, Filistin Yönetimi'nin yönetim reformu konusundaki taahhütleri ve 2026'da genel seçimler düzenleme isteği ile destekleniyor. Ancak, Hamas'ın bu seçimlerde yer almasına izin verilmeyeceği belirtildi.
Fransa'nın da benzer bir açıklama yapması ve Birleşik Krallık'ın Eylül'deki BM Genel Kurulu'nda tanıma konusunda adım atmayı planlaması, İsrail üzerindeki baskıyı artıran diğer gelişmeler arasında yer alıyor.
İsrail hükümeti, Kanada'nın bu açıklamasına tepki göstererek, bunun Hamas'a ödül niteliğinde olduğunu ve ateşkes çabalarını olumsuz etkilediğini savundu. İsrail Başbakanı Netanyahu, Filistin Devleti'nin tanınmasının barış sürecine katkı sağlamadığını belirtti.
Uluslararası toplumun gözleri, Gazze'deki insani duruma ve bu durumun çözümü için atılacak adımlara çevrilmişken, Kanada'nın bu kararı, Filistin meselesinde yeni bir dönemin başlangıcını işaret edebilir.