Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentindeki Filistinliler, İsrail güçleri tarafından dün (Pazar) katledilen 16 yaşındaki Jana Zakarneh'in yası için genel greve gittiler.

Zakarneh, İsrail güçlerinin bir Filistinliyi yaraladığı ve üçünü tutukladığı Cenin mülteci kampına İsrail tarafından düzenlenen baskının ardından ailesinin evinin çatısında ölü bulundu.

Filistinli Fetih grubunun yerel sekreteri Atta Abu Rmeileh, " İşgal güçleri akşam 22:00 civarında kampa baskın düzenledi ve kampları çevreleyen yüksek binalara keskin nişancılar yerleştirdi.

"Kısa süre sonra, işgalci keskin nişancılar çevredeki binalardan kampa ateş açarken, kamptan savaşçılar tarafından silahlı çatışmaya girdiler. Bir bölge sakini, ayak ve bacaklarından yediden fazla kurşunla yaralandı ve ikinci bir yaralıya dair doğrulanmamış haberler var. Jana, baskın bittikten sonra ailesi tarafından evlerinin çatısında dört kurşunla öldürülmüş olarak bulundu."

Yerel medyaya konuşan amcası "Jana çok kibar, zeki ve çalışkan bir kızdı. Pek çok arkadaşı vardı, neşeliydi ve üniversiteye gitmeyi ve eğitimine devam etmeyi hayal ediyordu. Önümüzde umut verici bir gelecek vardı ve ölümü o kadar büyük bir kayıp ki, ailesi hala şokta ve medyaya konuşamıyor. Çatışmalar yoğunlaştığında, aileden birkaç gence pencerelerden uzak durmalarını ve evin içinde saklanmalarını söyledim " dedi. "Kimse Jana'nın çatıda baskının fotoğraflarını çektiğini bilmiyordu. Jana'nın telefonundaki son fotoğraf, saat 22:20'de işgal kuvvetlerine aitti. Kafasına, göğsüne, boynuna ve çenesine birer kurşun isabet etmiş şekilde onu ölü bulduk."

Aileye göre, Filistin otoritesinin İsrail işgal yetkilileriyle sivil işleri koordine eden kuruluşu olan Filistin irtibat ofisi, onlara İsrail ordusunun Jana'nın ölümüyle ilgili sorumluluğunu üstlenmediğini bildirdi.

İsrail medyası, İsrail ordusunun birliklerinin Jana Zakarneh'i "kazara öldürmüş olabileceğini" iddia ettiğini aktardı. İsrail raporları ayrıca İsrail ordusunun "Askerleri çatıdan gözlemlerken Zakarna'nın yanlış tanımlanıp tanımlanmadığını araştırdığını" söyledi.

Zakarneh'in cenazesi, ailesinin cenazeyi otopsi için Nablus'taki üniversite hastanesine götürmesi üzerine Pazartesi öğleden sonraya ertelendi. Filistin bayrağına sarılmış cesedini taşıyan Cenin sokaklarında bir yürüyüş düzenlendi.

Jana Zakarneh, İsrail'in Perşembe günü Cenin'e düzenlediği baskında üç Filistinlinin öldürülmesinden sonra beş gün içinde İsrail güçleri tarafından öldürülen Ceninli dördüncü Filistinli.

Jana Zakarneh'ın katledilmesiyle yılın balından bu yana katledilen 36'ıncı çocuk. İsrail'in işlediği toplam cinayet sayısı ise 224.