The Washington Post'ta Shira Rubin imzalı haberde geçtiğimiz ay Yahudi yerleşimcilerin İsrail güçlerinin korumasında El Halil'de evinin balkonunda oturan 18 yaşında Ayşe Alazza'ya küfür edilip taş attıklarına ve genç kızın yüzünde yaralandığını anlatan satırlara yer veriyor.

Alizza'yı balkondan alan kardeşleri ambulansa çağırmak istese de Filistinlilerin arabasının bölgeye girmesi yasak olduğundan bu isteğin imkansız olduğunun altını çiziyor yazar.

Shira Rubin yazısında İsrail'deki aşırı sağın yükselişini ve dikkatleri yeniden Batı Şeria'nın işgaline odaklıyor ve Alizzya saldıranların Batı Şeria'nın ilhakını uzun süredir talep eden ve şimdi iktidara gelecek bir güç oldukları ve 18 yaşındaki kızla tekrar karşılaşacaklarını biliyor. Yazar burdan yola çıkarak Filistin halkının içinde bulunduğu yoğun baskıya dikkat çekiyor.

Yazar tartışmalı bölge olan Batı Şeria'nın işgali için şimdiden baskının aşırı derecede hissedildiğine değiniyor. Aşırılık yanlısı İtimat Ben Gvir ve Orit Strook aşırıcıların Kiryat Arba'da yaşadıkları ve çok uzun yıllardır Filistinlilere taciz edip onlara saldırdıklarıda bulunduklarını yazıyor.

Alazza'nın şu sözlerine yer veriliyor yazıda: "Netanyahu, Ben Gvir'e istediğini yapma yetkisi verdi ve istediği şey bizim gitmemiz."

The Washington Post'ta yer alan haberde ayrıca şu satırlar dikkat çekiyor:

Dini Siyonizm'in başı Bezalel Smotrich'e Savunma Bakanlığı'nın gözetimi ve Maliye Bakanlığı'nın yedek lideri olarak milyarlarca şekele erişim hakkı verilecek. Özellikle Batı Şeria'da daha fazla inşaatı kolaylaştırmak ve tüm yerleşim yerlerinde yaşayanların haklarını yasalarla koruma sözü verdi.

Shira Rubin, Smotrich ve Ben Gvir'in daha önce terör gruplarına üye olduğu ve bu ikilinin barış anlaşamsı için yaklaşan Filistinlilere dahi saldırı düzenleceğini yazıyor.

Haberde, Tel Aviv Üniversitesi'den Moshe Dayan Ortadoğu ve Afrika Çalışmaları Merkezi'nde araştırmacı olan Harel Chorev, Dini Siyonizm bloğunun 120 üyeli Knesset'te sadece 14 sandalyeyle İsrail seçmeninin küçük bir azınlığını temsil etmesine rağmen, kritik rolü olduğunu söylediğine değiliniyor.

İşgal altındaki Batı Şeria'daki sivil işlerden sorumlu İsrail askeri kurumu olan COGAT'ın eski bir üst düzey yetkilisinin "Smotrich ve Ben Gvir her türden patlamaya neden olabilir" sözlerine de haberde yer veriliyor.