İsrail'in Lübnan ile tartışmalı deniz sınır bölgesine doğal gaz ve petrol arama çalışmaları için gemi göndermesi, iki ülke arasındaki gerilimin yeniden tırmanmasına neden oldu.

Lübnan ile İsrail, hem kara sınır hattında hem de petrol ve gaz açısından zengin 9. blok olarak bilinen 860 kilometrekarelik deniz sahasında uzun yıllardır sınır anlaşmazlığı yaşıyor.

Lübnan'ın güneyinde, İsrail sınırında yer alan Hizbullah'ın kontrolündeki bölgelerde "sınır ihlali" gerekçesiyle zaman zaman gerginlikler ve çatışmalar yaşanıyor.

Lübnan-İsrail deniz sınırı ise kara sınırındaki gibi askeri çatışmalara sahne olmadı. İki ülke, deniz ve kara sınırları anlaşmazlığına çözüm bulmak amacıyla Ekim 2020'de Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde dolaylı müzakerelere başladı. Ancak müzakereler Mayıs 2021 itibarıyla askıya alındı.

İsrail'in 5 Haziran'da İngiltere merkezli Energean şirketine ait bir sondaj gemisini, doğal gaz çıkarmak için ihtilaflı deniz sahası "Kariş"e göndermesi iki taraf arasındaki tartışmaları alevlendirdi.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ SINIR ANLAŞMAZLIĞI

Lübnan ile İsrail arasında yaklaşık 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı bulunuyor. Lübnan müzakere heyeti ise tartışmalı bölgenin 2 bin 290 kilometrekare olduğunu söylüyor. Lübnan bu tezini 1922'de çizilen kara sınırları haritasına dayandırıyor.

Tel Aviv ise "topografik, tarihi ve coğrafi belgelerle desteklenen" Lübnan haritalarını reddediyor.

İki ülke de bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ediyor. İsrail, Lübnan hükümetinin lisanslama sürecine başladığı beş bloktan üçünün İsrail kıta sahanlığında yer aldığını iddia ediyor.

ABD Jeoloji Araştırma Kurumunun 2010'da yayımladığı bir rapora göre İsrail, Lübnan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi arasındaki tartışmalı deniz bölgesinde toplam 1,7 milyar varil ham petrol ve 112 trilyon metreküp doğal gaz rezervi bulunmakta. Raporda, söz konusu bölgenin gaz bakımından Irak kadar zengin olduğu ifade ediliyor.

HEM KARA HEM DENİZ SINIRLARI İHTİLAFLI

İsrail ile Lübnan arasındaki sınır tartışmaları, İsrail'in kurulduğu 1947'ye kadar uzanıyor.

İsrail, 1967'de Suriye toprağı Golan Tepeleri bölgesini işgal ettiği sırada o dönemde Suriye tarafından işletilen Lübnan'a ait Şeba Çiftlikleri'ni de gasbetmişti.

Bu yüzden halihazırda hem kara hem de deniz sınırı olmak üzere iki ülke arasında ciddi sorunlar mevcut. İsrail, 1982'den itibaren yıllarca Lübnan'ın güneyini fiili olarak işgal altında tuttu ve 2000'de çekildi.

Bugün Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgeleri İran destekli Hizbullah'ın kalesi olarak tanımlanıyor. Hizbullah ile İsrail ordusu arasında zaman zaman gerginlikler yaşansa da 2013'ten beri ciddi bir çatışma meydana gelmedi.