İsrailli haber kaynakları, İsrail donanmasının Lübnan kıyılarında bulunan gaz arama gemisinin bombalanması senaryosuna hazırlandığını, Demir Kubbe hava savunma sistemlerinin her türlü saldırıya karşı tetikte olduğunu iddia etti.

Avrupa’dan kiralanan “Enegren” isimli arama gemisi, İsrail için üç ay arama yapma amacıyla “Kariş” sahasına vardı.

İsrail gemisinin gaz aramak için güney Lübnan deniz sınırlarındaki tartışmalı bölgeye girdiği haberi ardından, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, gelişmeleri görüşmek üzere Başbakan Najib Mikati ve yetkililerle temasa geçti.

Avn, cumhurbaşkanlığı tarafından konuya ilişkin yayınlanan açıklamada, İsrail ile tartışmalı deniz sınırı bölgesinde yapılacak her türlü faaliyetin provokasyon amaçlı ve düşmanca eylem teşkil ettiğini vurguladı.

"NEREYE GİDECEĞİ BELLİ OLMAZ"

Başbakan Mikati ise İsrail'in bu hamlesini Lübnan'ın su kaynaklarına el uzatarak yeni bir kriz üretme girişimleri olarak nitelendirerek, “Nereye gideceği belli olmayan krizlere yol açabilecek bir hamle” ifadelerini kullandı.

Lübnan Savunma Bakanı Maurice Selim de İsrail'in deniz alanındaki hamlelerini Lübnan'a yönelik bir meydan okuma ve provokasyon olarak değerlendirerek, “Güney denizinde sınırların çizilmesini engellemek adına yapılmış provokatif bir hamle” olarak nitelendirdi.

Hizbullah Yürütme Konseyi başkanı Haşim Safiyüddin ise “ABD, Lübnan'ın petrol zenginliğini çıkarmasını engellemenin ana nedeni.” açıklamasında bulundu.

İsrail'in sınırdaki gerilimi tırmandırması, Lübnan hükümetinin Birleşmiş Milletler'e (BM) deniz kaynaklarına bağlılığını bildiren bir mektup göndermesinin ardından geldiği için gergin bir atmosfere evrilebileceği iddia ediliyor.

Mektupta ayrıca, BM Güvenlik Konseyi'nden bölgede barış ve güvenliği tehdit etmemesi için İsrail'in tartışmalı deniz alanlarında herhangi bir sondaj yapmasının önüne geçilmesi yönünde garanti istendi.