İsrail, Hamas'ın siyasi büro üyesi Halil el-Hayya'yı Katar'da suikast hedefi olarak belirledi. Bu açıklama, Başbakan Netanyahu'nun önümüzdeki hafta ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray'da yapacağı görüşme öncesinde geldi. İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, Halil el-Hayya'nın yanı sıra Hamas'ın askeri kanadının komutanlarından İzzeddin el-Haddad'ı da hedef alacaklarını duyurdu.

Hamas'ın askeri ve siyasi kanatlarının ayrı yapılar olarak organize edildiği biliniyor. Hamas'ın siyasi liderliği, 2012 yılına kadar Suriye'nin başkenti Şam'da bulunuyordu. Ancak, Suriye iç savaşındaki gelişmeler nedeniyle bu ilişki sona erdi. Katar, 2011 yılında dönemin ABD Başkanı Barack Obama'nın isteği üzerine, Hamas'ın sürgündeki liderliğine ev sahipliği yapmayı kabul etti.

Katar'daki Hamas yetkililerine, kişisel silahlarını teslim etmeleri talimatı verildiği iddia edildi. Bu talimatlar arasında Hamas Şura Konseyi Başkanı Muhammed İsmail Derviş ve Hamas siyasi büro üyesi Zaher Jabareen de yer alıyor. Ancak, bu bilgilerin bağımsız olarak doğrulanamadığı belirtildi.

İsrail, son dönemde Hamas yetkililerini Gazze Şeridi, işgal altındaki Batı Şeria, İran ve Lübnan'da hedef alıyordu. 7 Ekim 2023'te Gazze'de başlayan savaşın ardından, İsrail'in yurt dışında gerçekleştirdiği ilk saldırılardan biri, Beyrut'ta Hamas liderlerinden Salih el-Aruri'nin suikastı oldu.

Katar, ABD'nin bölgedeki önemli müttefiki konumunda. Eğer İsrail, el-Hayya'yı Katar'da hedef alırsa, bu durum büyük bir tırmanışa yol açabilir. Al-Udeid Hava Üssü, ABD Merkez Komutanlığı'nın bölgedeki merkezi olarak biliniyor ve İran, geçtiğimiz ay bu üssü hedef aldı.

Savaşın seyrinde, Katar ve Mısır, ABD için önemli arabulucular haline geldi. Trump yönetimi, bu yılın başlarında Hamas ile doğrudan müzakerelere girerek, uzun yıllar süren bir geleneği bozdu ve bir ABD-İsrail vatandaşının serbest bırakılması için görüşmeler yaptı.

Eğer İsrail, Hamas yetkililerine yönelik suikast planlarını hayata geçirirse, bu durum Gazze'de yeni bir ateşkes müzakeresi sürecinin ortasında gerçekleşecek. Trump, bu hafta yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'de 60 günlük bir ateşkes üzerinde anlaştığını söyledi. Ancak, bu anlaşmanın detayları ve uygulanabilirliği hala belirsizliğini koruyor.

İsrail'in Gazze'deki son saldırılarında 33 Filistinli öldü
İsrail'in Gazze'deki son saldırılarında 33 Filistinli öldü
İçeriği Görüntüle

Hamas, önceki Birleşmiş Milletler destekli yardım dağıtım mekanizmine geri dönülmesini talep ediyor. Yeni kurulan ve tartışmalı olan Gazze İnsani Yardım Fonu (GHF), eleştirilere maruz kalmış durumda. Savaşın başlangıcından bu yana Gazze'de 56.000'den fazla Filistinlinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

daily ummah