Hong Kong Havalimanı'nda Pazartesi sabahı erken saatlerde meydana gelen kaza, 25 yılı aşkın süredir finans merkezindeki en ölümcül havalimanı olayı olarak kayıtlara geçti. Dubai'den gelen bir kargo uçağı, iniş sırasında pistten çıkarak bir güvenlik aracına çarptı ve aracı denize itti.
2 güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi
Hong Kong Havalimanı Otoritesi (Airport Authority Hong Kong) Operasyonlar İcra Direktörü Steven Yiu, kazanın yerel saatle 03.50 civarında (Pazar 1950 GMT) meydana geldiğini belirtti. Havalimanı güvenlik personelleri, sudan kurtarıldıklarında nefes almıyorlardı. Kurtarılan personelden biri olay yerinde, diğeri ise daha sonra hastanede hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden iki personelin, havalimanında sırasıyla yedi ve 12 yıldır çalıştığı bildirildi.
Kazaya karışan Boeing 747 kargo uçağı da kısmen suya batarken, uçaktaki dört mürettebatın tamamı kurtulmayı başardı. Emirates tarafından yapılan açıklamada, uçağın Türk yük taşımacılığı şirketi ACT Airlines'tan ıslak kiralamayla alındığı ve onun tarafından işletildiği belirtildi.
Soruşturma sürüyor: Uçak aniden sola saptı
Yetkililer, kazanın kesin nedenini araştırmaya devam ediyor. Steven Yiu, soruşturmanın hava durumu, pist koşulları, uçak ve hava ekibini kapsadığını söyledi. Hong Kong Hava Kazası Araştırma Otoritesi Baş Araştırmacısı Man Ka-chai, hava trafik kontrolünün uçağı kuzey pistine yönlendirdiğini doğruladı ancak pilottan herhangi bir teknik sorun raporu gelmediğini belirtti.
Yiu, güvenlik devriye aracının pistin dışındaki yolda, her zamanki alanında bulunduğunu ve kesinlikle piste girmediğini söyledi. Uçağın, iniş yaptıktan sonra aniden sola saptığını ve bu durumun "normal bir rota olmadığını" sözlerine ekledi.
Uçuşlar etkilenmedi
Dünyanın en yoğun kargo havalimanlarından biri olan Hong Kong Havalimanı'nda uçuşların etkilenmediği bildirildi. Olayın meydana geldiği kuzey pistinin, güvenlik incelemeleri tamamlandıktan sonra yeniden açılacağı duyuruldu. Diğer güney ve merkez pistleri normal şekilde çalışmaya devam ediyor.
Kazadan sonra çekilen fotoğraflarda, AirACT giydirmeli kargo uçağının acil durum kaydırağı açılmış bir şekilde, burnunun ve kuyruğunun ayrıldığı ve kısmen suya batmış olduğu görüldü. Emirates, uçakta kargo bulunmadığını doğruladı. ACT Airlines, uçağın neden pistten çıktığının henüz net olmadığını ve soruşturmada yetkililerle tam işbirliği içinde olduklarını belirtti.
Bu olay, Hong Kong'da 1999 yılında bir China Airlines uçağının iniş sırasında düşmesi ve 315 kişiden üçünün hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan kazadan bu yana yaşanan en ölümcül havalimanı kazası oldu.