İBRAHİM FİDAN / ORTADOĞU HABER

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) doğuya doğru genişleme politikasını bahane eden Rusya, 2008’de Gürcistan’a bağlı Güney Osetya ve 2014’te kadim Türk yurdu olan Kırım’ı işgal etti.

Saldırgan politikalarına hız kesmeden devam eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, son olarak Ukrayna’ya karşı işgal operasyonu başlattı.

Söz konusu harekat tüm dünyanın tepkisini çekerken, Putin’e yakın olduğu düşünülen oligarklar, ABD ve Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere pek ülke ve kurum tarafından yaptırım listesine alındı.

TÜRKİYE’NİN TARAFSIZLIK İLKESİ DÜNYADA YANKI BULDU

Savaşın başından beri tarafsızlık ilkesini korumaya gayret eden Türkiye ise iki tarafın da güvenini kazanan tek ülke olarak yürütülen müzakerelerde ön plana çıktı.

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın sona ermesi için Ankara tarafından ortaya konulan diplomatik çaba, dünya medyası tarafından ilgiyle takip edildi.

Bu süreçte pek çok ülke tarafından yaptırım listesine alınan ve mal varlıkları dondurulan Rus oligarklar ise rotalarını güvenli liman olarak görülen Türkiye'ye çevirdi.

KONUMU KAPATTI, MARAMARİS’E DEMİRLEDİ

Çelik milyarder Alexander Abramov'un ardından, iş insanı Leonid Mihelson’a ait 150 milyon dolarlık lüks yatın da Türk limanlarına demirlediği öne sürüldü.

Bloomberg’de yer alan habere göre, Bahamalar ve Barselona limanlarında el konulma riski bulunan Pasifik isimli yat, yolculuk boyunca konum özelliğini kapalı tuttu.

Yaklaşık bir ay süren ve 7 bin milden fazla süren bir yolculuğun ardından, Marmaris limanına giriş yapan yat, konum özelliğini tekrar aktif hale getirdi.

Süper yat hukuku konusunda uzmanlaşmış Keystone Law'ın ortağı Benjamin Maltby, “Bu yatlar, sahipleri için bir gurur ve prestij kaynağı. Onları isteyerek teslim etmelerinin hiçbir yolu yok” dedi.

YAPTIRIMLAR KONUSUNDA ULUSLARARASI HUKUK VURGUSU

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 27 Mart tarihinde Katar’da düzenlenen Doha Forumu’nda verdiği bir röportajda söz konusu olayla ilgili açıklamalarda bulunmuştu.

Ankara’nın bu savaşın önlenmesi için elinden geleni yaptığını dile Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye’nin iki ülke tarafından da güvenilir ortak olarak görüldüğünün altını çizmişti.

Çavuşoğlu, Batı bloğu tarafından yaptırıma uğrayan Rus oligarkların Türkiye'ye gelmesine ilişkin yöneltilen bir soruya, uluslararası hukukla cevap vermişti.

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) kararlarını titizlikle uyguladığını vurgulayan Çavuşoğlu, "Ülkemizde yasal olan tüm aktivitelere izin veriyoruz. Yasal olmayan faaliyetlere de müsaade etmiyoruz" değerlendirmesinde bulunmuştu.