İBRAHİM FİDAN / ORTADOĞU HABER

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emri ile 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna savaşı tüm barış ve itidal mesajlarına rağmen devam ediyor.

Uluslararası desteği arkasına alan Ukrayna, 4. ayına giren savaşta kararlılıkla direnirken, The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde çarpıcı bir iddia ortaya atıldı.

Çeşitli belgelere ulaşan gazete, cephe hattındaki Rus birliklerinin tam bir kargaşa içinde olduğunu belirtti. Çok sayıda askerin orduya katılmayı reddettiğini öne süren WSJ, cephedeki askerlerin arasın yaşanan firar vakalarının olağanlaştığına dikkat çekti.

SAYININ ÇOKLUĞU CEZALANDIRMAYI ENGELLİYOR

Rusya Silahlı Kuvvetleri’nde yaşanan ‘vicdani ret’ kararlarının artması Kremlin’i endişelendirirken, savaşa katılmayı reddeden askerlerin çokluğu cezalandırma konusunu da sekteye uğrattı.

The Wall Street Journal tarafından görüntülenen askeri belgeler göre, yüzlerce Rus askeri Ukrayna'daki çatışmalardan kaçtı ya da savaşın ilk aşamalarında yer almayı reddetti.

Matthew Luxmoore imzalı haberde, askeri analistler ve Ukraynalı yetkililerin söz konusu rakamların belgelerde belirtilenden çok daha fazlasının olduğunu öne sürdüğü belirtildi.

PENTAGON'DAN KRİTİK DEĞERLENDİRME

Üst düzey bir Pentagon yetkilisi, Nisan ayında yaptığı açıklamada, “Rus ordusunun Ukrayna'yı işgali kötü bir şekilde tökezledi ve binlerce zayiat verdi” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Rusya’nın cephede konuşlandırdığı askeri donanımın dörtte birini kaybettiğini belirten isim, askerler arasındaki firar ve itaatsizlik sorunun giderek arttığına dikkat çekmişti.