Lübnan’ın başkenti Beyrut’un Neba Mahallesi’nde iki odalı bir evde yaşam mücadelesi veren Hamu ailesi, yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Lübnan’a yerleşen iki çocuklu Hamu ailesi, yaşadıkları evlerin eski ve bakımsız olmasından, sokaklardaki çöplerin toplanmamasından ve hayat pahalılığından yakındı.

İKİ ODADA ÜÇ AİLE YAŞIYOR

Suriyeli Türkmen Muhammed Hamu, Lübnan’da yaşanan ekonomik krizin yaşamı daha da zorlaştırdığını belirtti. Hamu, kiraların çok yüksek olmasından dolayı iki odalı bir evde kayınpederi ve kayınbiraderinin ailesiyle beraber yaşadıklarını belirtti.

Beyrut’un sokaklarında “Ölürüm Türkiyem” söyleyerek ayakkabı boyacılığı yaparken rastlayabileceğiniz Hamu, “Kiralar çok yüksek olduğu için üç aile toplam 12 kişi bu küçücük evde yaşamak zorunda kaldık" ifadesini kullandı.

AYAKKABI BOYACILIĞI GEÇİNMEYE YETMİYOR

Halep’e bağlı Türkmen bölgesi Haydariye’den 2 sene önce Lübnan’a göçtüklerini belirten Hamu, ailesinin geçimini ayakkabı boyacılığı yaparak sağlamaya çalıştığını ifade etti.

Kazandığı paranın hiçbir şeye yetmediğini dile getiren Hamu, "Suriye Halep Türkmeniyim. İki yıldır Lübnan'dayım. İki kızım var. Biri 6 yaşında, biri 5 yaşında. Ben burada ayakkabı boyacılığı yapıyorum. Eşim de çocuklarımla beraber çöplerden hurda seçiyor" dedi.

YEMEK PARASINI ZOR KAZANIYORLAR

Yaşadıkları sıkıntılara değinen Muhammed Hamu, “Sadece kira parası, elektrik-su parası için çalışıyoruz. Bir ekmek gırtlağımızdan geçsin diye uğraşıyoruz. Bazen kazanıyorum bazen kazanamıyorum. Günlük 30 veya 40 bin Lübnan lirası, en fazla 50 bin Lübnan lirası (yaklaşık 20 Türk Lirası) geçiyor elime. 15 bin Lübnan lirası zaten ulaşım parası. Gidiş-geliş 30 bin ediyor. Eşim de 20 veya 30 bin Lübnan lirasını (yaklaşık 13 Türk lirası) zor çıkarıyor. Bir yemek hakkı zor çıkıyor" dedi.

LÜBNAN'DA 100 CİVARINDA SURİYELİ TÜRKMEN AİLE VAR

Beyrut’ta Suriye’den gelen 51 aile olduğunu belirten Hamu, Lübnan'ın Trablusşam şehrinde ise 20 ila 30 Suriyeli Türkmen aile bulunduğunu, ülkedeki toplam Suriyeli Türkmen aile sayısının ise 100 civarında olduğunu ifade etti.

BM verilerine göre nüfusun 6 milyon 750 bin olduğu tahmin edilen Lübnan'da, hükümetin tahminine göre 1 buçuk milyon civarında Suriyeli mülteci bulunuyor.