Rusya, Ukrayna’nın Zaporijjya bölgesinde sözde referandum düzenlemeyi planlıyor. Rus işgal güçleri tarafından sözde Melitopol Sivil-Askeri İdaresi Başkanı olarak atanan, işbirlikçi Galina Danilçenko, referandum hazırlıklarına başladıklarını duyurdu.

Rusya sahte referandumlar düzenleyerek Mart ayında işgal altına aldığı Ukrayna’nın Herson ve Zaporijjya bölgesinin bir kısmını ilhak etmeye hazırlanıyor.

Danilçenko yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Sergey Kiriyenko’nun Melitopol kentini ziyaret ettiğini duyurarak, “Geleceğimizin Rusya ile birlikte olduğunu biliyoruz. Rusya Federasyonu artık sonsuza kadar burada. Referanduma hazırlanmaya başlıyoruz.” dedi.

Ruslar, Melitopol’deki Ukrayna mobil internet ve sabit internet sağlayıcılarını engelleyerek bölgedeki bağlantıyı kesti ve Rus sim kartları dağıtmaya başladı.

Daha önce Rus işgal güçlerinin, Herson bölgesinde yasa dışı referandum düzenlemek için çalışmalar yaptığı bildirilmişti. Ukrayna ordusundan yapılan açıklamada, işgalcilerin sözde referandum için oy pusulaları bastığı ve Rus propagandasını yaymayı sürdürdüğü aktarılmıştı.