Moritanya ve Gine, Mali sınırlarını kapatmayacak.

Mali Dışişleri Bakanı Abdoulaye Diop’un yapmış olduğu açıklamaya göre, Moritanya ve Gine’den gelen yetkililer Mali’ye verdikleri destekleri yineledi.

Açıklamada, Moritanya ve Gine’nin ECOWAS’ın aksi yönünde karar aldığı ve Mali sınırlarını kapatmayacakları bildirildi.

MALİ'DE CUNTA YÖNETİMİ 5 YIL SÜRE İSTEDİ

Mali’de 24 Mayıs'ta askeri darbeyle iktidarı ele geçiren cunta yönetimi en iyi seçim koşullarının oluşturulabilmesi için Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'na (ECOWAS) 5 yıllık geçiş dönemi teklifinde bulundu.

ECOWAS’TAN MALİ’YE SERT YAPTIRIM KARARLARI

ECOWAS ülkeleri, cuntanın 5 yıl yönetimde kalma kararının ardından 9 Ocak'ta Gana'nın başkenti Akra'da olağanüstü toplanmıştı.

Zirvede, ECOWAS ülkelerinin Bamako büyükelçilerini geri çağırması, Mali'nin Batı Afrika Devletleri Merkez Bankasındaki (BCEAO) varlıklarının dondurulması, temel ihtiyaç maddeleri ve tıbbi malzemeler haricinde Bamako ile her türlü ticari ilişkinin askıya alınması, ekonomik yardımların durdurulması ve ECOWAS ülkelerinin Mali'ye sınırlarını kapatması kararı alınmıştı.

Aynı zamanda Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği (UEMOA) de ekonomik ambargo uygulayacağını açıklamıştı.

Batı Afrika'da yer alan 15 üye ülkeden oluşan ECOWAS, Gine ve Mali'deki darbenin ardından bu 2 ülkenin üyeliklerini askıya almıştı.

ECOWAS üyesi komşuları Burkina Faso, Fildişi Sahili, Nijer ve Senegal'in Mali'ye hava ve kara sınırlarını kapatması ülkenin adeta "abluka" altına alınmasına neden olmuştu.

Mali'ye, ECOWAS üyesi olmayan diğer komşusu Cezayir'den de destek gelmişti. Halihazırda cuntanın yönetimde olduğu diğer komşu Gine de ECOWAS üyeliği askıya alındığı için ambargo kararını tanımıyor. Moritanya'nın ise ECOWAS üyesi olmadığı için ambargoya uyma zorunluluğu bulunmuyor.

BM YAPTIRIMLARINI ÇİN VE RUSYA ENGELLEDİ

Fransa 12 Ocak'ta ECOWAS'ın Mali'ye yaptırımlarına destek içeren bildiriyi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunmuştu.

BMGK'nin yaptırımlara destek vermesini öngören bildiri, Çin ve Rusya tarafından engellenmişti.

AB’NİN MALİ’YE YAPTIRIM KARARLARI

Öte yandan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 13 Ocak'ta ECOWAS'ın aldığı ambargo kararı doğrultusunda AB'nin de Mali'ye yaptırım uygulayacağını duyurmuştu.

MALİ HALKI MEYDANLARA DAVET EDİLDİ

Mali'deki cunta yönetimi hem ECOWAS hem AB'nin aldığı yaptırım kararlarına karşı çıkarak halkı meydanlara çağrılmış, başta başkent Bamako olmak üzere ülke çapında 14 Ocak'ta yaptırımları protesto etmek için eylemler düzenlenmişti.

Gösterilerde, Fransa'nın ülkedeki askeri varlığı da protesto edilirken, eylemcilerin Rusya bayrakları taşıması ise dikkati çekmişti.

Öte yandan yurt dışında bulunan Mali diasporası, 22 Ocak'ta yeniden sokaklara dökülme çağrısında bulundu.

MALİ’DE HALK KANINI EMEN FRANSA’YA KARŞI AYAKLANDI