Mali’de halk, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Fransa tarafından hazırlanan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) Mali'ye yaptırım uygulama kararını protesto etti.

Başkent Bamako dahil olmak üzere onlarca şehirde sokağa çıkan halk, Fransız askerlerinin ülkeyi terk etmesini istedi. Gösterilerde toplu namaz kılan göstericiler Fransa ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron aleyhine slogan attı.

ANA AKIM MEDYA KARARTMA UYGULADI

Senegal sınırında bir grup Senegallinin de Mali'deki anti Fransa gösterilerine destek verdiği görüldü.

Bamako'daki gösteri ülke tarihinin en kalabalık protestolarından biri olarak kayıtlara geçerken, ana akım medya ve haber ajansları söz konusu olayları görmezden geldi.

AIR FRANCE MALİ’YE OLAN UÇUŞLARI DURDURDU

Fransız havayolu şirketi Air France, Mali'ye yaptığı tüm uçuşları askıya aldı.

Mali Ulaştırma Bakanı Dembele Madina Sissoko, yaptığı açıklamada, Air France hava yolu şirketinin Bamako'ya uçuşlarının bir sonraki duyuruya kadar iptal edilmesini kınadıklarını bildirdi.

Sissoko, kararın önceden istişare edilmeden ve Mali havacılık yetkililerine herhangi bir gerekçe gösterilmeden alındığını belirtti.

MALİ’DE RUSYA VE WAGNER ETKİSİ

Ülkedeki yeni yönetiminin Rusya ile yakın ilişkiler kurması, başta eski sömürgecisi Fransa olmak üzere Batılı ülkelerle arasının açılmasına sebep oldu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mali'deki Barkhane Operasyonunu 2022'nin ilk çeyreğinde sonlandıracaklarını duyurmasının ardından, Rus paralı askerleri Wagner grubunun Mali’de konuşlandığı iddialarının gündeme gelmesi, Mali ile Batılı ülkeler arasındaki gerginliği tırmandırdı.

Mali cunta yönetiminin ülkelerinde Rus paralı asker varlığını ısrarla yalanlamasına rağmen Belçika, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Fransa, Almanya, İtalya, Litvanya, Hollanda, Norveç, Portekiz, Romanya, İspanya, İsveç ve İngiltere'nin de aralarında yer aldığı Batılı ülkeler, yaptıkları ortak yazılı açıklamada, Wagner Grubunun Mali'ye asker konuşlandırdığını iddia ederek tepki gösterdi.