Lübnan'daki Hristiyan Özgür Yurtseverler Hareketi'nin (ÖYH) boykot çağrısına rağmen müttefiki Hizbullah'ın Bakanlar Kurulu Toplantısı'na katılması, taraflar arasındaki çatlağın daha da büyümesine yol açtı.

Hizbullah'ın Basın İlişkileri Ofisi, Lübnan Başbakanı Necib Mikati'nin 5 Aralık'ta kanser ve diyaliz hastaları meselesini görüşmek üzere düzenlediği istisnai toplantıya katılmaları nedeniyle ÖYH ile aralarında yaşanan ihtilaf hakkında açıklama yaptı.

Açıklamada, "Hizbullah'ın daha önce hiçbir tarafa geçici kabinenin düzenleyeceği toplantıya katılmayacağı yönünde söz vermediği" belirtildi.

"Kabinenin sadece istisnai durumlarda toplanabileceği açık bir şekilde daha önce belirtilmiştir." ifadeleri kullanılan açıklamada, toplantı kararının da tüm taraflarca alınacağı kaydedildi.

ÖYH'ye yakın kişilerin Hizbullah'a yönelik bazı ithamlarına da değinilen açıklamada, "Dostlar arasında, ihanet, hainlik ve sözünden caymak gibi söylemler akıllıca ve etik değildir." ifadelerine yer verildi.

ÖYH lideri Cibran Basil, 6 Aralık'ta düzenlediği basın toplantısında Hizbullah'ı işaret ederek "dürüst" insanların anlaşma ve vaatlerinden caydıklarını ve bunun da ilk defa yaşanmadığını söylemişti.

Basil, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia ederek, mezhepler arasında yönetim paylaşımını içeren Taif Anlaşması'nın sırtından bıçaklandığını ileri sürmüştü.

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, 5 Aralık'ta, ÖYH'nin boykotuna rağmen, kanser ve diyaliz hastalarının durumunu ele almak üzere istisnai Bakanlar Kurulu Toplantısı düzenlemişti.

Toplantının ardından, kanser ve diyaliz hastalarına ilaç ve tıbbi malzemenin yanı sıra ordu mensuplarına sosyal destek sağlanmasında kullanılmak üzere 61 milyon dolarlık bütçe tahsis edilmesi kararı alınmıştı.