Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Ukrayna'nın savaşı bitirmek için iki şeye ihtiyacı olduğunu söyledi: "Kremlin'de fikir değişikliği ve Rus güçlerinin Ukrayna'nın tüm topraklarından çekilmesi."

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitry Kuleba Hindistan'da bulunan "NDTV" ile bir ropörtaj gerçekleştirdi. Kubela Hindistan televizyonuna yaptığı açıklamada, "Bunlar kapsamlı bir barış diyaloğu için başlangıç ​​noktaları, ancak aynı zamanda ele alınması gereken birçok konu daha var. Gıda ve nükleer güvenlik, esir mübadelesi ve savaş zamanlarında çevrenin korunmasının da ele alınması gereken konular arasında olduğuna" işaret ederek, "G20 ülkelerinin bu sorunların çözümünde rol oynayabilir." Dedi.

Öte yandan Rusya, Ukrayna'daki operasyonlara son verilmesini, Kiev'in NATO dahil askeri birimlere katılma planlarından vazgeçmesini ve Ukrayna'nın "egemenliğine müdahale" olarak gördüğü tam tarafsızlık taahhüdünü de şart koşuyor.

Buna ek olarak, Washington ve Moskova'nın Birleşmiş Milletler büyükelçileri, uluslararası ateşkes çağrılarının artması ve Ukrayna'da dokuz aydır devam eden savaşı sona erdirmek için diplomasi taahhüdü ile birbirlerini Ukrayna'daki barış görüşmeleriyle ilgilenmemekle suçladılar.

US Says

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Vasily Nebenzia, Ukrayna'daki insani durumla ilgili bir BM Güvenlik Konseyi toplantısında Moskova'nın BM üye devletlerinin "büyük çoğunluğunun" diplomatik bir anlaşmaya varmaya ilgi duyduğunu söyledi.

Nebenzia konuşmasında, "Bununla çok ciddi bir şekilde ilgileniyoruz. Müzakere yapma arzumuzu teyit ediyoruz. Ancak amacın "bizi kendi askeri operasyonumuzu başlatmaya sevk eden asıl nedenleri ortadan kaldırmak" olacağını da belirtmek istiyorum."dedi.

Nebenzia, olan bitenin Batı'nın Rusya'ya karşı devam eden savaşı olduğunu düşünüyor ve Batılı ülkeleri Ukrayna'da diplomatik bir çözümle ilgilenmemekle suçluyor ve şöyle devam ediyor: "Bu durum Kiev'e silah sevkiyatını teşvik ediyor. Bu bize kendi askeri harekâtımızın hedeflerini takip etmekten başka bir seçenek de bırakmıyor.”

Russian military slog in Ukraine a 'dreadful mess' for Putin | AP News

Nebenzia'nın açıklaması ABD'nin Birleşmiş Milletler büyükelçi yardımcısı Lisa Carty'nin açıklamsıyla karşılık buluyor. Carty açıklamasında, Güvenlik Konseyi'ne Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın altyapısına yönelik saldırılarını artırmasının, müzakere veya anlamlı diplomasi ile gerçekten ilgilenmediğinin kanıtı olduğunu söyledi.

"Bunun yerine, sivilleri bombalayarak Ukrayna'nın savaşma iradesini kırmaya çalışıyor ve teslim olmalarını donduruyor." diye de ekledi.

Hızını yavaşlatan savaş karşılıklı suçlamalar ve koşulan şartlar altında devam ediyor.