İsrail istihbaratı, İran'ın hipersonik bir balistik füzeyi başarılı bir şekilde geliştirdiğine dair son açıklamasını doğrulamaya çalışırken, İsrail Savunma Kuvvetleri zaten böyle bir duyuruyu bekliyordu ve son iki aydır buna karşı önlem almayı hızlandırmaya başladı.

Hipersonik silahlarla ilgili endişeler yeni değil ve İsrail birkaç yıl önce, İran'ın seyir füzeleri de dahil olmak üzere uzun menzilli füzelerin daha fazla versiyonunu geliştirmek için çalıştığı netleştiğinde, gelişmiş Arrow-4 önleyicisini geliştirmek için çalışmaya başladı.

Bu gelişmelerle ilgili ayrıntılar gizli tutuluyor, ancak savunma bakanlığındaki kaynaklar, öncelikli olarak yerel savunma endüstrisinin hipersonik olanlar da dahil olmak üzere uzun menzilli füzeleri engellemek için tasarlanmış daha iyi erken uyarı sensörleri ve sistemleri geliştirmesine yardımcı olmaya odaklanıldığını söylüyor.

İsrail Savunma Bakanlığı bünyesindeki Füze Savunma Müdürlüğü, bazı İsrail savunma şirketlerinin ilgili projelerini koordine ediyor. Bu, çoğunlukla çok kritik bir tehdidi ele alma ihtiyacı için ayrılan özel bütçelerle finanse edileceği belirtiliyor.

İran askeri nükleer programı İsrail istihbarat teşkilatının en çok dikkatini çeken konulardan. Son aylarda bu ülkenin uzun menzilli balistik füzeler ve şimdi de hipersonik füzeler geliştirmedeki başarıları İsrail için daha yüksek bir öncelik haline geldi.

İslam Devrim Muhafızları Birliği'nin (IRGC) üst düzey bir komutanı geçen hafta İran'ın hipersonik bir füze geliştirmeyi başardığını duyurdu. IRGC Havacılık ve Uzay Bölümü şefi Amir Ali Hajizadeh gazetecilere verdiği demeçte, "Füzenin büyük bir hızı var ve Dünya atmosferinin hem içine hem de dışına manevra yapabiliyor. Yeni füze tüm füze savunma sistemlerinden geçebiliyor ve onu önleyebilecek teknolojiye önümüzdeki on yıllarda ulaşılacağını düşünmüyorum." demişti.

Hipersonik silahlar, sesin beş katından daha hızlı uçabilir ve onlara karşı savunmayı zorlaştıran karmaşık yörüngelerde seyahat edebilir.

İsminin açıklanmaması koşuluyla Breaking Defence'e bir açıklamada bulunan İsrailli bir uzman, balistik füzelerin aksine hipersonik bir füzenin isabet noktasını tahmin etmenin imkansız olduğunu söyledi. Bunun, bu tür füzelerin durdurulmasını daha karmaşık hale getirdiğini ve İsrail'in sahip olduğu teknoloji ve geliştirme aşamasında olanlar bunları önlemeye yetercektir.

İran askeri uzmanları ve teknisyenleri, son yıllarda çok çeşitli yerli silahların üretiminde önemli ilerlemeler kaydettiler ve bu da silahlı kuvvetlerin silahlanma endüstrisinde oldukça kendi kendine yeterli olmasını sağladı.

Füze savunmasıyla ilgili İsrail savunma kaynakları, Kuzey Kore'nin veya Çin'in İran'a hipersonik bir füze geliştirmeye yardımcı olacak bir teknoloji sattığına dair sağlam kanıtlar olup olmadığına dair bir açıklama yapmaktan da kaçınıyorlar.

İran'ın uzun menzilli füze programını takip eden İsrailli savunma uzmanları, eğer İranlılar gerçekten de çalışır durumda bir hipersonik füze geliştirmeyi başardılarsa, İsrail'deki hedefleri vurmak üzere bu füzeleri fırlatmak için Yemen'deki vekilleri olan Husi isyancıları kullanabilirler diyorlar.

İsrail savunma kaynakları, İran yapımı balistik veya hipersonik füzelerin Yemen'den fırlatılma olasılığının, IDF ile ABD Donanması'nın Beşinci Filosu da dahil olmak üzere Körfez bölgesindeki ABD birlikleri arasındaki operasyonel işbirliğini "çok önemli" hale getirdiğini söyledi.