Rusya Savunma Bakanlığı, geçtiğimiz Cumartesi, deniz filosunun yeni bir uzun menzilli hipersonik seyir füzesini başarıyla test ettiğini duyurmuştu.

ABD merkezli ‘Newsweek’ dergisi tarafından ortaya konulan bir raporda, Rusya tarafından geliştirilme aşamasında olan ölümcül silahın Ukrayna işgalinde savaşın seyrini değiştirebilceği sinyalini vereceğini yazdı.

Dergide yayınlanan haberde, Rusya Savunma Bakanlığı’nın ‘Zirkon’ adının verdiği füzenin test aşamasındaki ilk denemesini ülkenin kuzeybatısında yer alan Beyaz Deniz’de başarılı bir şekilde yaptığına yer verildi.

Bakanlığın yaptığı açıklamada, Nesnel kontrol verilerine göre, hipersonik seyir füzesi olan Zircon, yaklaşık olarak 1.000 km uzaklıkta yer alann bir hedefi vurmayı başardı.

Rus yetkililerin açıkladığına göre, yeni füze uzun mesafelerden herhangi bir hedefe fırlatılabilir ve mevcut füze savunma sistemleriden hiçbiri tarafından engellenemez.

Newsweek’in yer verdiği bilgilere göre, hala geliştirleme aşamasında olan füzenin bu yıl sonuna kadar hazır olacağına inanılmamasına rağmen taşıdığı özellikler bakımından savaşın seyrini önemli ölçüde değiştirebileceği ifade ediliyor. Dergi savaş seyrinin değişimini ise füzenin savaş gemisine de konuşlandırılabilecek olmasına bağlıyor.

Newsweek’in aktardığına göre savunma uzmanı olan Nicholas Drummond, Rusya’nın Rusya’nın hazır olduklarında Zirkon füzelerini kesinlikle deneyeceğinin altını çiziyor. Drummond açıklamasında, füzenin maliyetinin çok yüksek olduğuna , maliyetinin füze başına 5 ila 201 milyon dolar arasında değiştiğine ve başta uçak gemileri olamak üzere gemilere karşı kullanılmak üzere tasarlandığını söyledi. Drummond ayrıca, “Yeni füze savaş alanları, mühimmat depoları, yakıt depolama tesisleri, lojistik depolar ve bunun gibi birçok stratejik depoyu vurma özelliğine sahip bir silah.” olduğuna vurgu yaptı.