İsrail tarafından gözaltına alınan ilk Filistinli kadın Perşembe günü Mısır'da vefat etti.

Afro-Filistinli savaşçı Fatima Bernavi, ölüm haberinin kamuoyuna açıklanmasının ardından sosyal medyada Filistinliler tarafından yas tutuldu.

Filistinli yazar ve aktivist Aisheh Odeh bir Facebook gönderisinde, "Hoşçakal Fatima Barnavi. Kudüs'ün kızı ve büyük savaşçı, özgürlük ve haysiyet arayan ve yenilgiyi reddeden ilk kişi" dedi.

"Geçen yüzyılın 1967 [Altı Gün Savaşı] yenilgisinden sonra ilk Filistinli tutsaktı ve bize mücadele yolunda rehberlik eden bir fener oldu. Mücadele eden insanlarımıza ve herkese başsağlığı diliyorum. erkek ve kadın savaşçılar," diye ekledi Odeh.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Kahire'deki büyükelçiliğine Bernawi'nin cenazesi için gerekli tüm önlemleri alması talimatını verdi.

1939'da Kudüs'te doğan Bernawi, Nijeryalı bir baba ile Ürdün-Filistinli bir annenin kızıydı. Şehirden ayrıldıktan sonra ailesi 1960 yılında Kudüs'e döndü ve şehrin Afrika mahallesine yerleşti.

1936'da Filistin'deki Arap isyanına katılan babasının izinden giderek 18 yaşına geldiğinde Fetih Hareketi'ne katıldı ve 1960'ların ortalarındaki Filistin Özgürlük Hareketi sırasında aktif bir savaşçıydı.

On yıl boyunca tutuklandı ve daha sonra sürgüne gönderildiği 11 Kasım 1979'da serbest bırakıldı, ardından 1994'te Gazze Şeridi'ne döndü ve kadın polis teşkilatına liderlik etti.

2015 yılında Mahmud Abbas'tan Askeri Onur Yıldızı Nişanı aldı.