Sovyetler Birliği'nin 1979 yılında Afganistan'ı işgalinin ardından, ülkelerini terk eden Afganlar, aradan geçen onca rağmen komşu ülkelerdeki mülteci kamplarında hayatlarına devam ediyor.

Pakistan'a göç eden birçok Afgan’ın mülteci kamplarında doğan çocukları, yetersiz eğitim ve gıda sorunlarıyla karşı karşıya bulunuyor.

Sovyetlerin işgalinin hemen ardından Pakistan'ın başkenti İslamabad'ın hemen dışında kurulan Afgan Basti Kampı’nda aradan geçen 43 yıla rağmen yaklaşık 30 bin mülteci yaşıyor.

ELEKTRİK VE TEMİZ SU BULUNAMIYOR

Eğitim çağında yaklaşık 5 bin çocuğun yaşadığı kampta, sadece iki okul bulunuyor. Bu okullarda ise toplamda 400 öğrenci eğitim görüyor.

Afgan kampındaki okulda öğretmen olarak görev yapan Muhammed Ali, yaptığı açıklamada, okulda 4 sınıfın bulunduğunu ancak yeterli masa ve sandalyeye sahip olmadıklarını söyledi.

Ali, bu sebeple bazı öğrencilerin okulun bahçesine serilen hasırların üzerinde eğitim aldıklarını ifade ederek hava sıcaklıklarının artmasıyla bahçeyi de kullanamadıklarını vurguladı.

Elektrik olmaması sebebiyle sıcak havalarda fanların çalışmamasının önemli bir sorun olduğuna işaret eden Ali, "Elektrik ve temiz su konusunda problem yaşıyoruz." dedi.

OLUMSUZ ÇEVRE KOŞULLARI

Ali, kamptaki ailelerin çocuklarını okula göndermek istediklerini ancak yeterli yerleri olmadığı için daha fazla öğrenci alamadıklarını söyledi.

Kampta iki okul olduğuna işaret eden Ali, yaklaşık 5 bin çocuk içerisinden 400'ünün eğitim gördüğünü ve geri kalanının eğitim imkanından yoksun olduğunu kaydetti.

Öte yandan, kamptaki olumsuz çevre koşulları da dikkat çekiyor. Asfalt yolun olmadığı kampta, su ve kanalizasyon altyapısı da bulunmuyor. Altyapı yetersizliği sebebiyle pis sular sokaklardan akıyor.

Bu durum başta buralarda oynayan çocuklar olmak üzere kamp sakinlerinin sağlığına yönelik de tehdit oluşturuyor.

54 KAMPTA 1,4 MİLYON MÜLTECİ

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre, 2019 sonu itibarıyla Pakistan'da 1,4 milyondan fazla kayıtlı Afgan mülteci bulunuyor.

Pakistan hükümeti ise kayıt dışı mültecilerle bu sayının 4 milyon civarında olduğunu belirtiyor.

Afgan mültecilerinin yüzde 69'u kent ve kent çevrelerindeki varoş bölgelerde yaşarken, kalanı ise kendileri için kurulan 54 mülteci kampında hayat sürüyor.