Taliban hareketi, Kabil yakınlarında düzenlediği güvenlik operasyonu sırasında DEAŞ örgütünün ‘önemli bir liderini’ etkisiz hale getirdiğini duyurdu. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Talaban güçlerinin dün (pazartesi), ‘Kabil şehri yakınlarındaki Bacrami bölgesinde Haricilerin saklandığı bir yeri hedef alan başarılı operasyonlar’ gerçekleştirdiğini söyledi. Bir gün önce yapılan açıklamada ise, ülkenin kuzeyindeki Tahar’da çıkan çatışmalarda 8 DEAŞ unsurunun etkisiz hale getirildiği açıklanmıştı.

Zabihullah Mücahid, Bacrami’de düzenlenen operasyonun ‘önemli bir komutanın’ öldürülmesi ve ‘bir başka önemli unsurun da tutuklanması’ ile sonuçlandığını belirtti. Sözcü, Horasan Eyaleti’ne (DEAŞ’ın Afgan Kolu) atfedilen saldırılara atıfta bulunarak, hedef alınan hücrenin, ‘camilere, ibadethanelere ve elektrik direklerine saldırılar düzenlemekten sorumlu ekibin içinde olduğunu’ ifade etti.

Öte yandan, önceki gün Afganistan’ın 5 şehrinde meydana gelen patlama ve saldırlarda en az 3 kişi hayatını kaybetti, 19 kişi de yaralandı. Çoğunluğu Taliban güçlerini hedef alan patlamalar ve saldırılar, Belh, Bedehşan, Kandehar, Kunar ve Kunduz eyaletlerinde gerçekleşti.

Mezar-ı Şerif Polis Sözcüsü Muhammed Asif Veziri’nin Alman haber ajansı DPA’ya yaptığı açıklamaya göre, havalimanı çalışanlarını taşıyan bir minibüsün ‘düşmanlar’ tarafından saldırıya uğraması sonucu iki kişi öldü, 6 kişi de yaralandı. Afgan haber ajansı Tolo News’in haberine göre, Kunar eyaletinin Esedabad şehrinde meydana gelen bombalı saldırıda bir Taliban üyesi öldü ayrıca biri sivil olmak üzere toplam 6 kişi yaralandı.

Benzer bir saldırıda, Bedehşan eyaletinin Fayizabad bölgesinde yol kenarında bomba yerleştirilmiş arabaya, bir Taliban aracının çarpması sonucu bir çocuk yaralandı. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre, Kunduz kentinde bir sağlık yetkilisi, patlama sonucu 3 yaralının hastanelere kaldırıldığını söyledi. Bölgenin polis sözcüsü, patlamaya bir meyve arabasının içine yerleştirilen patlayıcıların neden olduğunu bildirdi.

Yerel bir yetkili, ülkenin güneyindeki Kandehar şehrinin Sbin Boldak ilçesinde patlamamış mühimmatın patlaması sonucu iki çocuk ve bir kişinin yaralandığını belirtti.

Bazı haberler, bir Taliban liderinin hedef alındığını belirtti. Ayrıca, dün Kabil’de bir minibüsü hedef alan patlamada en az üç sivil hayatını kaybetti.