Somali'nin başkenti Mogadişu'nun kalbinde, BAE ve Mısır tarafından yaklaşık 3.000 genç Somalili erkeği işe almak ve eğitmek için gizli bir girişim yürütülüyor.

Aylar önce başlayan bir organizasyonda, yaşları 18 ile 28 arasında değişen askerlere iyi ücretli işler sözü verildi ve birçoğu zaten askeri eğitim için Mısır'a gönderildi ve parası ise BAE tarafından karşılandı. Gençlere Vaad edilen tutarın ise 500 dolar olduğu belirtiliyor.

Kamplarda eğitime giden gençlerin dışarıyla iletişim kurmasının önüne geçmek için ise telefonlarına el konuluyor. Somali'den toplanan gençlerin sayı binlerce olduğu belirtiliyor bazı kaynaklarca.

Ekonomik problemlerle boğuşan Somolili gençler bu tür bir oluşuma sadece ekonomik nedenlerle katılmak durumunda kalıyorlar.

2017 yılında da Somalili gençler askeri eğitim için Eritre'ye gönderilmiş ve çoğundan daha sonra haber alınamamıştı. Kimileri Somalili gençlerin resmen 'satıldığını' ifade etmekten de kaçınmamıştı.

Eğitim tatbikatları ise hem Mısır'da hem de Somali'de, özellikle BAE'nin bir eğitim tesisine sahip olduğu ve daha önce Puntland devlet deniz kuvvetlerini eğittiği liman kenti Bosaso'da gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Eğitim alanların bir kısmının kamptan kaçtığı da gelen bilgiler arasında yer alıyor. El Şebap geçtiğimiz aylarda bu kampa saldırı düzenlemiş ve eğitime katılan 10 kişi bu saldırıda hayatını kaybetmişti.

Birleşik Arap Emirlikleri bölgede özellikle Puntland ve Somaliland daha güçlü bağlara sahip. BAE burada bir liman kurarak bölgedeki ticari akışı kontrol altına almak istiyor.

Abu Dabi, Afrika Boynuzu'ndaki böyle bir varlığı, deniz taşımacılığı için önemli bir küresel kanal olan stratejik Bab el-Mandeb Boğazı üzerinden ticaret akışlarını kontrol etmeye yardımcı olmanın bir yolu olarak görüyor.

BAE ve Mısır'ın tüm müdahalelerine rağmen ülkede en büyük deniz aşırı güç Türkiye.

Türkiye tüm varlığı ile Somali halkının gönlünü kazanmış durumda.