Hayvancılık ve tarımla uğraşan binlerce aile, su kaynaklarının olmamasından ötürü yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kalırken, kamplara sığınanlar kendilerine uzatılacak yardım elini beklemeye başladı.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Doğu Afrika'daki kuraklıktan şu anda Etiyopya’da 24,1 milyon, Somali’de 7,8 milyon, Kenya’da 4,2 milyon kişi etkilendi.

Somali'de 2010-2012 yılları arasında görülen ve yaklaşık 200 bin kişinin hayatını kaybettiği kıtlığın benzerinin yaşanmasından endişe ediliyor.

Somali’nin Bay bölgesindeki Baidoa şehrinin en büyük hastanesi olan Goboleedka Bay Hastanesine gelen hastaların çoğunluğunu yetersiz beslenen bebekler oluşturuyor.

Hastanenin şu anda yoğun bakım ünitesinde 68 çocuk bulunurken, hastaneye gelen hastaların sadece yüzde 85’i hayatta kalabiliyor. Yeterli ekipman ve oksijenin olmadığı hastaneler, hastalarına yeterli bakımı sağlamaktan aciz.

Hastaneye ulaşmak için kilometrelerce yürüyorlar

13 aylık bebeğinin fenalaşması sonrası hastaneye gelen 29 yaşındaki Amine İshak Abdurrahman, hastaneye 11 gün önce Geller Kampı'ndan yürüyerek geldiğini söyleyerek, "Oğlum Selman yetersiz beslenme yüzünden bu halde. Yedi çocuğum var, hepsi hasta. Durumu en kötü çocuğum Selman olduğu için onu getirebildim. Kocam çiftçi, 3 senedir kuraklık olduğu için tarım yapamıyoruz." diye konuştu.

Çocuğuyla hastaneye sığınan 20 yaşındaki anne Rakiye İshak ise çocuğunun sağlık durumunun 4 aydır değişmemesi üzerine buraya geldiğini anlatarak, "170 kilometre uzaklıktan hastaneye gelmek zorunda kaldım. Uzun süre yürüdüm. Çocuğum için endişeleniyorum ve herkesten yardım istiyorum." dedi.

Kamplara göç sürüyor

Evlerini terk edenler, derme çatma haldeki kamplara sığınmak için kilometrelerce yol kat ediyor. Köylerine en yakın kamplara sığınan Somalilerin çoğu kamplara ulaştıklarında kendilerini şanslı kabul ediyor.

Baidoa yakınlarındaki Kavan köyünden merkezdeki Lascanod Kampı'na yürüyerek 2 günde ulaşan 80 yaşındaki Adem Bey, eşiyle birlikte evini terk ettiğini belirterek, "Ben 90, o 80 yaşında. Bu yaştaki insanlar için yürümek bile kolay değil. 2 gün sürecek yolculuk zor olacaktı ama yapmalıydık. Yaşadığımız yerde kuraklıktan dolayı hayvanlarımız ölmeye başlamıştı." diyerek başından geçenleri anlattı.

Başkent Mogadişu dışındaki El Hidaye ve çevresindeki birçok kamptan sorumlu olan Guleed Abdi Hüseyin, sadece Baidoa şehrine kuraklık nedeniyle 800 bin kişinin göç ettiğini aktardı.

Kuraklık sebebiyle hayvanların öldüğünü ve Somali'nin en uzun nehri Şabella Nehri'nin kurumak üzere olduğunu aktaran Hüseyin, "Nehirlerdeki su seviyelerinin azalması yüzünden bölgede tarım ve hayvancılık yapılamıyor. Çok ciddi gıda krizi ile karşı karşıyayız. Mogadişu Geresbella bölgesindeki 2 kampta sadece kuraklık nedeniyle göç eden 100 bin kişi var." dedi.

Son 40 yılın en şiddetli kuraklığı

Afrika Boynuzu'nda 2020 yılının başından bu yana yeterli yağış görülmüyor.

Somali, Kenya ve Etiyopya’da yetersiz yağışların sebep olduğu kuraklığın son 40 yılın en şiddetli kuraklığı olduğu belirtilirken, milyonlarca kişi temiz su ve gıdaya ulaşamıyor.

Yetersiz beslenme ve göç kaynaklı sorunlarla mücadele etmek için Somalili yetkililer ve uluslararası yardım kuruluşları kamuoyu oluşturmaya çalışırken, acil müdahale edilmezse on binlerce insanın öleceği ve milyonlarca insanın yaşadığı yeri terk ederek göçe zorlanacağı tahmin ediliyor.