The Guardian, bu ortaklığın, yalnızca petrol için günde yaklaşık 285 milyon dolar değerinde olduğu tahmin ederek “Avrupa parasının Rus kasasına akışını azaltmak için çok az şey yapacağını” söylüyor.

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habek, Alman iş dünyası liderlerinin eşlik ettiği Doha'daki görüşmelerin ardından anlaşmayı duyurdu.

Katar'daki Emiri Divanı, yaptığı açıklamada, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad El Sani'nin Pazar günü Habik'i kabul ettiğini ve Habik ile başta enerji olmak üzere çeşitli alanlarda ikili ilişkileri güçlendirmenin yollarını tartıştığını söyledi.

Katar, Almanya ile kendi ticari kuruluşlarının bu konuda ilerleme sağlamak için uzun vadeli LNG tedariklerini yeniden tartışacakları konusunda anlaştıklarını söyledi.

Almanya Ekonomi Bakanlığı'nın Berlin'deki sözcüsü bir anlaşmaya varıldığını doğruladı.

Habek, 'Uzun vadeli bir ortaklığa girilmesi ve enerji alanında işbirliği yapılması kararlaştırıldı' dedi.

Habek “Katar'dan planlanan ithalatlar hakkında ayrıntılı rakamlar vermeden '(Alman) şirketleri Katar tarafı ile sözleşme müzakerelerine katılacak” diye ekledi.

ZELENSKY, ALMANYA’YI ELEŞTİRMİŞTİ

Almanya'nın koalisyon hükümetindeki Yeşiller Partisi lideri Habek, son haftalarda Rusya'dan enerji ithalatına yönelik tam bir yasağı kabul etmeyi reddettiği için sert eleştirilerle karşı karşıya kaldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, geçen hafta Federal Meclis'te yaptığı konuşmada Almanya'yı sadece üç önceliğe sahip olmakla suçladı: Ekonomi, ekonomi, ekonomi.

Katar'ın 2025 yılına kadar sıvılaştırılmış doğal gaz üretimini neredeyse ikiye katlaması bekleniyor. Habeck, Avrupa'nın Ukrayna'nın işgaline tepki olarak Rusya'dan gelen enerji akışını sıfıra indirme sürecinde olduğuna söz verdi.

Almanya, 2020'de yaklaşık 56 milyar metreküp Rus gazı ithal etti ve Rusya, Almanya'ya yapılan gaz ithalatının %55'ini oluşturuyor. Rus gazının toplam AB ithalatı yaklaşık 168 milyar metreküptür.

2020'de Katar 106 milyar metreküp ihraç etti ve gazın büyük kısmını Asya pazarlarına sattı.