Afrika Liderler Zirvesi'ne ev sahipliği yapan ABD, Çin ve Rusya'nın Afrika'daki yükselişinden rahatsızlık duyduğuna dair açıklamayı ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile bir kez daha vurguladı. Austin zirvede yaptığı konuşmada, “Bence bu iki ülkenin bu faaliyetlerinin birleşimi izlemeye değer ve kesinlikle, etkilerinin istikrarı bozabileceğini düşünüyorum.”dedi.

Austin, Çin'in ekonomik etkisinin artmasıyla kıtadaki varlığını "günlük olarak" güçlendirdiği fikrini paylaştı.

Rusya'nın "ucuz silahlar satmaya devam ettiğini" ve "bunun da istikrarı bozduğunu" iddia eden Austin, Rusya'nın kıta genelinde paralı askerler konuşlandırdığını da sözlerine ekledi.

Uzun süredir Afrika'yı ihmal etmekle suçlanan ABD, özellikle Çin rekabeti karşısında kıta üzerindeki nüfuzunu yeniden sağlamayı amaçlayan düzinelerce Afrikalı liderin bir araya getirerek önemli zirveye ev sahipliği yapıyor.

Beyaz Saray, Afrikalı ortaklarını yeniden kazanma çabasında "üç yıl içinde Afrika'ya 55 milyar dolar ayırma" sözü verdi. Bununla birlikte Biden, dün Covid-19 salgın krizinden ders çıkarmak için Afrika'daki sağlık çalışanlarını işe almak ve eğitmek için 2025 yılına kadar 4 milyar dolar hibe edeceğini de duyurdu.

Sekiz yıl önce 2014'te Barack Obama'nın başkanlığında düzenlenen zirvenin ikincisi olan zirveye, bazıları insan haklarına saygı alanında ağır eleştirilerle karşılaşan yaklaşık elli Afrikalı lider ve cumhurbaşkanı katılıyor.

Bu zirvede, BM Güvenlik Konseyi'nde yer alan Afrika'nın uluslararası arenadaki rolünün güçlendirilmesi ve G-20 zirvesinde Afrika Birliği'nin resmi olarak temsil edilmesi için çağrıda bulunulacak.

Yeni "Afrika" stratejisi çerçevesinde, geçen yaz ABD'nin Sahra altı Afrika'daki Çin ve Rus varlığına karşı koyma politikasının kapsamlı bir şekilde elden geçirileceğinin duyurulmasıyla ortaya çıktı.

Zirve aynı zamanda Etiyopya'dan Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne kadar bir dizi ihtilafı tartışmak için bir fırsat ortaya çıkarmış olacak.