Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, Xi'nin ziyaretiyle ilgili bir soruya Suudi Arabistan'ın ABD'nin önemli bir müttefiki olmaya devam ettiğini ancak Çin konusunda bir uyarıda bulunduğunu söyledi.

"Çin'in dünya çapında büyümeye çalıştığı etkinin farkındayız. Orta Doğu kesinlikle etki düzeylerini derinleştirmek istedikleri bölgelerden biri" dedi.

Peşine düşmeye çalıştıkları pek çok şeyin ve bunu gerçekleştirmeye çalıştıkları tarzın, uluslararası kurallara dayalı düzeni korumaya elverişli olmadığına inanıyoruz” dedi.

Kirby, "Uluslardan ABD ile Çin arasında seçim yapmalarını istemiyoruz, ancak Başkan'ın defalarca söylediği gibi, ABD'nin bu stratejik rekabette liderlik etmeye kesinlikle hazır olduğuna inanıyoruz" dedi.

Washington, Suudi Arabistan ile ticari, diplomatik ve askeri ilişkiler sürdürüyor. Washington ve Riyad arasındaki ilişkiler, ABD'de ikamet eden Suudi gazeteci Jamal Khashoggi'nin 2018'de öldürülmesinin ardından kötüleşti.

Suudi liderliğindeki OPEC+'ın petrol fiyatlarını yükseltmek için üretimi kısma kararı üzerine gerilim yeniden alevlendi; Biden yönetimi tarafından bu yılki ara seçimlerde Demokrat Partisi'ne zarar verme potansiyeline sahip olarak görüldü.

Kirby, Suudi Arabistan'ın yaklaşık 80 yıldır stratejik bir ABD ortağı olduğunu söyledi, ancak Biden'ın ilişkilerin gözden geçirilmesi talimatını verdiğini kaydetti.

Kirby, "Evet, birkaç ay önce OPEC+ kararının ardından bu ikili ilişkiyi gözden geçiriyoruz ve bunun Amerikan ulusal güvenlik çıkarlarına en uygun olduğundan emin oluyoruz. Bu çalışma devam ediyor" dedi.