İsrail Maliye Bakanlığı'nın, Gazze'nin yeniden inşası sürecini işgal ekonomisini canlandırmak ve bölge üzerinde stratejik hakimiyet kurmak için bir "fırsat" olarak gördüğü ortaya çıktı. Haaretz gazetesinde yayımlanan rapor, uluslararası yardımların nasıl işgal altyapısına aktarılmak istendiğini deşifre ediyor.
Enerji bağımlılığı ve Aşkelon planı
İsrail yönetimi, Gazze veya Mısır'da bağımsız bir enerji santrali kurulmasına izin vermek yerine, uluslararası bağışçıları İsrail topraklarındaki Aşkelon elektrik santralini büyütmeye ikna etmeye çalışıyor. Bu planla birlikte:
-
Gazze'nin enerji ihtiyacı tamamen İsrail'e bağlı kalacak.
-
İşgal devletinin kendi altyapısı yabancı fonlarla modernize edilecek.
-
Bölgedeki "yaşam anahtarları" güvenlik ve siyasi gerekçelerle her an kesilebilecek şekilde siyonist yönetimin elinde tutulacak.
Yerleşim yollarına bağışçı finansmanı
Maliye Bakanlığı'nın bir diğer çarpıcı önerisi ise, işgal altındaki topraklarda bulunan ve yerleşim birimlerini birbirine bağlayan "Route 232" gibi otoyolların genişletilmesinin bağışçı ülkelerce finanse edilmesi. Yardımların ulaştırılmasını kolaylaştırma bahanesiyle sunulan bu proje, aslında İsrail'in kendi ulaşım ağını uluslararası toplumun parasıyla iyileştirmesi anlamına geliyor.
BM ve uluslararası gözlemciler, bu tür hamlelerin Filistin'in egemenliğini ve bağımsız bir devlet yapısı kurma kapasitesini tamamen ortadan kaldıracağı konusunda uyarıyor.




