Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze’deki ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına geçilmesi için atılması gereken kritik adımları açıkladı. Basına değerlendirmelerde bulunan Fidan, sürecin sağlıklı işleyebilmesi için öncelikli olarak "Barış Konseyi'nin kurulması, Gazze yönetiminin Filistinlilere devredilmesi ve yerel bir polis teşkilatının oluşturulması" gerektiğini vurguladı.
Türkiye'nin bu planın uygulanması adına Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Ürdün ile yoğun bir diplomasi trafiği yürüttüğünü belirten Fidan, anlaşmanın bazı maddelerinin hayata geçirilmesi konusundaki ana sorumluluğun Washington yönetimi ve ABD Başkanı Donald Trump’ta olduğunu ifade etti. Fidan, siyasi garantilerin uygulanmasıyla birlikte bölgedeki güvenlik sorunlarının ortadan kalkacağını ve ABD'nin Türkiye ile kurduğu temaslar sayesinde sahada daha rasyonel adımlar atıp desteğini artırdığını kaydetti.
"Gerekirse asker göndermeye hazırız"
Bakan Fidan, bölgede kalıcı huzurun sağlanması için Türkiye'nin inisiyatif almaya hazır olduğunu net bir dille ifade etti. "Gerekli görüldüğü takdirde, barışın tesisi amacıyla bölgeye asker göndermeye hazırız" diyen Fidan, ateşkes sürecinin doğal akışında ilerlemesini arzuladıklarını ve herhangi bir sapma istemediklerini belirtti.
Sürecin insani yardımların kesintisiz girişi ve yerinden edilen halkın evlerine dönüşü şeklinde ilerlemesi halinde, İstikrar Gücü'nün görevini devralmasında bir sorun yaşanmayacağını vurgulayan Dışişleri Bakanı, Gazze'nin güvenliğinin belirli bir aşamada tamamen Filistinli güçler tarafından sağlanacağını ve bölgede silahlı grupların varlığının sona ermesi gerektiğini sözlerine ekledi.





