Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu'nun görevden alınmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete’de yayınlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, "Birleşmiş Milletler Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilciliği Özel Temsilcisi Feridun Hadi Sinirlioğlu'nun bu görevi, Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 4 üncü maddesi gereğince sona erdirilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Sinirlioğlu'nun yerine Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal atandı.

Resmi Gazete'deki kararda, "Birleşmiş Milletler Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilciliği Özel Temsilciliğine, 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 ve 3 üncü maddeleri gereğince Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sedat Önal atanmıştır" denildi.

SEDAT ÖNAL KİMDİR?

11 Ağustos 1963'te Kayseri'de doğmuştur. Ankara Fevzi Çakmak Lisesi'ni bitirmiş, 1985 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olmuştur.

Dışişleri Bakanlığı'nda çeşitli görevler üstlenmiştir. 2007-2009 yıllarında Viyana Başkonsolosu olarak görev yürütmüş, 2009 yılında Dışişleri Bakanlığı Orta Doğu Genel Müdür Yardımcısı olmuş, 2012-2016 yıllarında Ürdün Büyükelçisi olarak görev yapmış, 2016 yılında Dışişleri Bakanlığı Orta Doğu ve Afrika İşleri Müsteşar Yardımcısı olarak atanmış, Astana'da yapılan Suriye görüşmelerinde Türk Heyeti'ne başkanlık etmiştir.

6 Ağustos 2018 tarihi itibarıyla Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yürütmekteydi.

FERİDUN SİNİRLİOĞLU KİMDİR?

Feridun Sinirlioğlu 30 Ocak 1956 tarihinde Giresun'un Görele ilçesinde memur bir ailenin çocuğu olarak doğdu.

İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun olan Sinirlioğlu, yüksek lisans ve doktorasını da Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde tamamladı.

DİPLOMATLIK KARİYERİ

1982 yılında önce Personel Dairesi'nde sonra da Çok Taraflı Kültür İşleri Dairesi'nde Aday Meslek Memuru olarak görev yaptı. Aynı yıl askerlik nedeniyle görevinden ayrıldı.

1983 yılında Çok Taraflı Kültür İşleri Dairesi'nde Aday Meslek Memuru, Üçüncü Katip, 1985 yılında Lahey Büyükelçiliği'nde İkinci Katip, Başkatip, 1988 yılında Beyrut Büyükelçiliği'nde Başkatip, 1990 yılında Yunanistan Dairesi'nde Başkatip, 1990 yılında İkili Siyasi İşler Müsteşar Yardımcılığı'nda Başkatip, 1991 yılında Müsteşar Danışmanı, 1992 yılında Başbakan Dışişleri Danışmanı, 1992 yılında TURKUNO Daimi Temsilciliği'nde Müsteşar olarak görev yaptı.

Çeşitli diplomatik görevlerin ardından 2 Eylül 1996 - 15 Eylül 2000 arasında Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı görevini yürüttü. 15 Eylül 2000 - 1 Temmuz 2002 yılları arasında Orta Doğu ve Kuzey Afrika’dan sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı, 1 Temmuz 2002 - 15 Ocak 2007 yıllarında Tel Aviv Büyükelçiliği yaptı. 24 Ocak 2007 - 21 Ağustos 2009 arasında İkili Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı olarak görev yaptı.

21 Ağustos 2009 tarihinden Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı olarak atandı. 15 Ekim 2016 tarihinden 4 Şubat 2023 tarihine kadar Birleşmiş Milletler nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi olarak görev yaptı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI

Müsteşarlık üzerinde kalmak üzere 28 Ağustos 2015 tarihinde geçici seçim hükûmeti olan 63. Türkiye Hükümeti'nde Dışişleri Bakanlığı'na atandı.

Büyükelçi Ayşe Sinirlioğlu ile evli olan Sinirlioğlu’nun iki çocuk sahibi olduğu biliniyor.

İSRAİL İLE GİZLİ GÖRÜŞMELER YAPTI

Feridun Sinirlioğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı olduğu dönemde Mavi Marmara baskınından sonra diplomatik ilişkilerin ikinci katip düzeyine düştüğü İsrail’le ilişkileri yeniden canlandırmak için Roma’da İsrail Dışişleri Direktörü Dore Gold ile gizli bir görüşme yapan kişiydi.

Sinirlioğlu'nun ayrıca Mavi Marmara Gemisi saldırısıyla ilgili belgeleri Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne göndermediği iddia edilmişti.