Türkiye'nin neredeyse tamamını etkisi altına alan kar yağışı, trafik kazalarının da artmasına neden oldu. Art arda gelen kaza haberleri sonrasında, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Trafik Başkanlığı resmi sosyal medya hesaplarından bir video yayınladı.

Paylaşılan videoda karlı havalarda yola çıkacak vatandaşlara uymaları gereken kurallar hatırlatıldı.

CAN GÜVENLİĞİNİ GARANTİYE ALMANIN YOLU KURALLARA UYMAK

Hazırlanan video, "Kış yolculuklarında 10 kurala uyalım, sevdiklerimizle birlikte can güvenliğimizi garantiye alalım. Kurallara uyuyorsak bize her yol güvenli" açıklamasıyla paylaşıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı tarafından hazırlanan videoda yer alan, uyulması gereken 10 kural:

1. Emniyet kemeri sizi hayata bağlar, emniyet kemerinizi mutlaka takmalısınız.

2. Yüksek hız görüş mesafesini daraltır, hız yapmamalısınız.

3. Araçlarınızın kış bakımlarını yaptırmadan ve mevsime uygun lastik kullanmadan yola çıkmamalısınız. Özellikle şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar, kış lastiği kullanma zorunluluğuna mutlaka uymalıdır.

4. Aracınızda patinaj zinciri, çeki halatı, takoz, fener, ilkyardım çantası ve ara kablo bulunduğundan emin olmalısınız.

5. Karlı, buzlu ve ıslak yollarda takip mesafesini arttırmalısınız. Otoyollarda normalde bıraktığınız fren mesafesinin on katını bırakmalısınız.

6. Buzlu ve karlı yollarda sert ve ani fren yapmamalısınız. Ayrıca ani hızlanmaların da aracınızın kaymasına ve kontrolü kaybetmenize neden olacağını hiç aklınızdan çıkartmamalısınız.

7. Karlı havalarda deponuz mutlaka dolu olmalıdır. Lastiklerinizin havası inmemiş olmalıdır. Ve yaşanabilecek herhangi bir aksiliğe karşı aracınızda su, yiyecek ve battaniye bulundurmalısınız.

8. Arabanızın farlarının çalıştığından emin olmalısınız. Farlarınızı, karşıdan gelecek şoförleri rahatsız etmeden kullanmanız ısrarla tavsiye edilmekte.

9. Kötü hava ve yol koşullarında mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarını tercih etmelisiniz.

10. Yola çıkmadan önce plan yapmalısınız, ulaşacağınız yere kavuşmak için yeterli zamanı bırakmalısınız.