Hem kiralık ev bulmanın hem de kiralarda yüksek artışların olduğu bir dönemin yaşandığı İstanbul’da ev arayanlar bulamıyor, bulanlar da fiyatların yüksekliğinden dolayı kiralayamıyor. Ev kıtlığına ve kira fiyatlarındaki artışa karşı önlem almayanları ise büyük bir sorumluluk bekliyor.

İstanbul’da son dönemde görülen artış yüzde 30 civarında. Bu oran bazı ilçelerde yüzde 100’e kadar çıkabiliyor. Artışın en çok görüldüğü Suadiye, Bostancı gibi semtlerde 2 bin 500 lira olan evler 5 bin liraya kadar yükselirken Avcılar'da da 1500 lira olan kiralık dairelerde 3 bin liraya kadar artış gözlemleniyor.

ZAM REKORLARI KIRAN İLÇELER

Kiraların en çok arttığı semtler, Rumeli Hisarı, Vişnezade, Reşitpaşa, Gayrettepe ve Fikirtepe...

Emlakçılar Odası Başkanı Nizametti Aşa, "Beşiktaş'ta geçen sene 2 bin 500, 3 bin lira olan daireler şu anda 4 bin, 4 bin 500 civarında" açıklamasında bulunuyor.

MERKEZE UZAK İLÇELERDE DE DURUM FARKLI DEĞİL.

Avcılar ilçesinin Tahtakale Mahallesi'nde bulunan Ispartakule mevkiinde bir senede kiralık ev fiyatları minimum yüzde yüz, maksimum yüzde 150 oranında arttığı belirtiliyor. Geçtiğimiz sene kirası 1500 lira olan daire için bu yıl 3 bin 500 lira isteniyor.

EV SAHİPLERİ DOYMUYOR

Fiyatlar artınca evinde kiracı bulunan bazı ev sahipleri de kirayı yasal orandan daha fazla artırmaya çalışıyor. Kiracıların bu konudaki şikayetleri artıyor.

O baskıya maruz kalan kiracılardan biri, "Ev sahibim kızım gelecek evimden çık dedi. Ben de iyi niyetli olduğumdan çıktım. Sonrasında öğrendim ki daha yüksek fiyata evi başkasına kiraya vermiş" açıklamalarında bulunuyor.

EMLAKÇILAR KIŞKIRTIYOR

Bazı ev sahipleri ise kendilerini emlakçıların kışkırttığını itiraf ediyor:

"Teşvik ediyorlar. Devamlı bizleri arıyorlar. Şu an 3 bin 800 liraya neredeyse 2+1 evler var. Benim dairem 4+1. Şu an en aşağı 6-7 bin liraya kiraya verebileceğimizi söylüyorlar."

KANUNLAR NE İFADE EDİYOR?

Ev sahiplerinin geçerli bir sebep bulmadan kiracıları evden çıkarmaya hakkı bulunmuyor. Kanunlar kiracıları koruyor. Ancak ev sahipleri emlakçılar tarafından kışkırtılarak “çocuğum oturacak” gibi bahanelerle eski kiracıları yerinden edebiliyor.

EV YOK

Ancak İstanbul'da kiralık ev sorunu kolay bitecek gibi görünmüyor. Bunda da en büyük etkenler, kentsel dönüşüm ve üniversitelerin yeniden yüz yüze eğitime başlamasıyla artan konut ihtiyacı.

Kiralık ev sayısının azaldığını söyleyen Emlakçılar Odası Başkanı Nizametti Aşa, "Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında bir anda 5 bine yakın evin yıkımı söz konusu oldu. İki yakaya baktığımızda 7-8 bin tane binanın yıkımız söz konusu" diye konuştu.

Gayrimenkul Danışmanı Umut Güçlü, "Bu yıkılan binalarda oturanların tümü kiralık daire arıyor. Ya okula ya da iş yerine yakın kiralık daire arayan müşterilerimiz tamamen sınırlarını aştı. Kadıköy'da kiralık ev arayanlar Kartal'dan bile daire kiralıyor şu anda" dedi.

En ucuz kiralık daireler ise Esenyurt, Pendik ve Tuzla'da bulunabiliyor. Ancak buradaki sorun şehrin merkezine uzaklık.

İZMİR’DE DE DURUM FARKLI DEĞİL

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, geçen yılki depremin ardından Bornova, Bayraklı ve Karşıyaka’da halen yıkımı devam eden konutların olduğuna dikkat çekerek, bu bölgelerde kiralık konut bulmakta sıkıntı yaşandığını söyledi. Üniversitelerin yüz yüze eğitime başlamasıyla birlikte öğrencilere yönelik 1+1, 2+1 kiralık konutlarda fiyat artışları olduğunu dile getiren Güleroğlu şöyle devam etti:

“Pandemi döneminde 1+1, 2+1 ve üniversite ekonomisine dayalı konutlar boş kaldı. Depremle birlikte merkezden uzaklaşmak istemeyenler buralara yoğun talepte bulundu. Fiyatlar arttı. Üniversitelerin açılması kararı ile öğrencilere hitap eden 1+1’lerin bin 100 TL olan kirası bin 700 TL’ye yükseldi. Bin 300-bin 500 TL seviyesindeki 2+1’lerin kiraları ise 2 bin 500-3 bin TL oldu. Mülk sahibi ise 2 yılın zararını karşılamaya çalışıyor.”

KİRALIK DAİRE KRİZİ ANADOLU'YU DA VURDU

Bursa Emlak Müşavirleri Odası (BEMO) Başkanı Erdal Çelebi, eylül ayı itibari ile Bursa’da özellikle Görükle bölgesindeki emlak sektöründe hareketlilik beklediklerini söyledi. Çelebi, “İnşaat maliyetleri yüzde 50 oranında arttı. Buna bağlı olarak arsa fiyatlarının da yukarı gitmesi ile konut satış fiyatlarında ortalama yüzde 60 artış oldu. Tabii ki konut satış rakamlarının yükselmesi kiralarda da artışa neden oldu. Bugün bir öğrenci için ortalama kiralık daire fiyatlarımız 1.750 TL civarında gözükmekte. Fakat talebin artması nedeniyle bu rakamların daha da yukarıya gideceğini ön görmekteyiz. Pandemi öncesi bu rakamlar bin ve 1.200 civarındaydı” diye konuştu.

ANTALYA’DA YÜZDE 100 ARTIŞ

Turizm kenti Antalya, aynı zamanda öğrenci kenti de… Türkiye’de en fazla göç alan illerin başında yer alan Antalya’da kiralık konut fiyatları da sürekli artıyor. Antalya’nın her bölgesinde kiralık konut fiyatları normal koşullarda yüzde 40 arttı. Ancak, üniversitelerin açılması ve yüz yüze eğitimin başlamasıyla öğrenci yoğunluğunun bulunduğu semtlerde artış yüzde 100’ü buldu. Antalya Emlakçılar Odası Başkan Yardımcısı Muzaffer Vurgun, kiralık daire kalmadığını söyledi.

Vurgun, şunları kaydetti: “Antalya turizm kenti olduğu için sürekli göç alıyor. Bunun yanında konut maliyetleri de artıyor. Kiralık daire fiyatları da buna paralel artıyor. Geçen yıl 1000 liraya kiraya verilen daire fiyatı 2 bin-2 bin 500’e veriliyor.”