Afganistan yönetimi, uzun süredir gerilim yaşadığı Pakistan ile Türkiye ve Katar'ın diplomatik çabaları sayesinde İstanbul'da bir araya geldi. Afganistan yönetimi sözcüsü Zabihullah Mücahid, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, 25-30 Ekim tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen bu kritik toplantıları değerlendirdi.
Mücahid, ülkesinin Pakistan ile karşılıklı saygı, iç işlerine müdahale etmeme ve güven temelli olumlu ilişkiler geliştirmeyi hedeflediğini vurguladı. Anlaşmazlıkların çözümünde diplomasi ve karşılıklı anlayışı esas aldıklarını belirten sözcü, doğası gereği karmaşık olan İstanbul görüşmelerinin, tarafların çözüm bekleyen konuları istişare etmek üzere tekrardan bir araya gelmesi yönünde anlaşmaya varmasıyla tamamlandığını ifade etti.
Görüşmelere arabuluculuk yapan Türkiye ile Katar'a da özel teşekkür iletildi.
Gerginliği çözme çabaları devam ediyor
Pakistan ile Afganistan arasındaki gerilim, son dönemde yaşanan sınır çatışmalarıyla artmıştı. Daha önce, 15 Ekim’de duyurulan 48 saatlik ateşkes, Türkiye ve Katar'ın desteğiyle Katar'ın başkenti Doha'da yapılan müzakerelerin sonuna kadar uzatılmıştı. Doha'daki görüşmelere, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın da katılım sağlamıştı.
Doha'da 14 saat süren müzakerelerin ardından, mevcut ateşkesin detaylarını çalışacak teknik komitenin ilk toplantısının İstanbul'da yapılması kararlaştırılmıştı. Pakistan basını, heyetlerin bu amaçla 25 Ekim'de İstanbul'da bir araya geldiğini bildirmişti.





