Yemen Silahlı Kuvvetleri, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Kızıldeniz’de düzenledikleri güçlü bir operasyonun ardından ABD’yi askeri saldırılarını durdurmaya zorladıklarını açıkladı. Bu açıklama, ABD Başkanı Donald Trump’ın Yemen direnişinin “teslim olduğunu” iddia ederek Amerikan saldırılarını durdurduğunu duyurmasının ardından geldi.

Yemen Silahlı Kuvvetleri, ABD uçak gemisi USS Truman ve diğer savaş gemilerini hedef alan ortak bir hava ve deniz operasyonu düzenlediklerini belirtti. Balistik füzeler ve insansız hava araçlarıyla gerçekleştirilen saldırının ABD filosunda kaosa yol açtığı, bir F-18 savaş jetinin düşürüldüğü ve USS Truman’ın kuzeye doğru kaçmak zorunda kaldığı bildirildi. Bu saldırının, planlanan bir ABD saldırısını engellediği ve Washington’a daha fazla saldırının ciddi sonuçlar doğuracağını gösterdiği ifade edildi.

Aynı açıklamada, Yemen’in insansız hava araçlarıyla İsrail’in Ramon Havalimanı’nı ve işgal altındaki Yafa’daki kritik bir hedefi vurduğu da belirtildi. Gazze’deki Filistinlilere destek olmak amacıyla İsrail gemilerini Kızıldeniz ve Arap Denizi’nde engellemeye, İsrail uçuşlarını ise Al-Lid Havalimanı’nda durdurmaya devam edeceklerini vurguladı.

Hamas: İsrail, bir soykırım savaşı yürütüyor
Hamas: İsrail, bir soykırım savaşı yürütüyor
İçeriği Görüntüle

"ABD geri adım attı!"

Ansarullah hareketi sözcüsü Muhammed Abdüsselam, El Cezire’ye yaptığı açıklamada, Washington’un başlangıçta Yemen’in Gazze’ye desteğini durdurmasını istediğini söyledi. Askeri ve diplomatik baskının başarısız olduğunu belirten Abdüsselam, ABD’nin geri adım attığını ifade etti. Umman’ın dolaylı görüşmelere aracılık ettiğini doğrulayan Abdüsselam, resmi bir anlaşma yapılmadığını vurguladı. “Sadece saldırılar durursa duracağımıza söz verdik.” dedi. “Eğer tekrar saldırıya uğrarsak kendimizi savunuruz.”

Yemen, İsrail’in Gazze’deki soykırımı sona erdirene ve ablukayı kaldırana kadar operasyonlarına devam edeceğini açıkladı. “Kana kan.” ifadeleriyle biten açıklamada, “Gazze ve Filistin ile birlikteyiz—zafer gelene kadar, Allah’ın izniyle.” denildi.

Trump, bugün yaptığı basın toplantısında Yemen ile varılan anlaşma hakkında konuştu. “Onlara çok sert vurduk.” diyen Trump, Yemen’deki sivillere yönelik ABD saldırılarından bahsetti. “Büyük bir dayanıklılık gösterdiler. Büyük bir cesaret vardı, aldıkları ceza inanılmazdı.” Trump, Yemen’in gemilere saldırmayacağına dair söz verdiğini ve ABD’nin de bu sözü onurlandırdığını ekledi.

Orta Doğu Haber