ABD’nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, Gazze’ye yönelik saldırıların sona erdirilmesi amacıyla hazırlanan 20 maddelik stratejik planın "ikinci aşamasının" bugün itibarıyla başlatıldığını duyurdu. Planın bu yeni safhası, ateşkes sürecinden Gazze'nin silahsızlandırılmasına, teknokrat bir yönetim kurulmasına ve kapsamlı bir yeniden inşa sürecine geçişi hedefliyor.
Teknokrat yönetim ve silahsızlanma süreci
Witkoff, planın merkezinde "Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi" adıyla geçici bir Filistinli teknokrat yönetimin kurulmasının yer aldığını açıkladı. Bu komitenin temel görevlerinden biri, yetkisiz tüm grupların elindeki silahların toplanması ve Gazze'nin tamamen silahsızlandırılması olacak. Witkoff, hareketin tüm taahhütlerini yerine getirmesini ve kalan esir naaşlarının iade edilmesini beklediklerini vurgularken; Türkiye, Katar ve Mısır’a arabuluculuk çabaları için teşekkür etti.
15 kişilik idari komitede anlaşma sağlandı
Mısır Dışişleri Bakanı Badr Abdelatty, Kahire’de düzenlediği basın toplantısında, Gazze’yi yönetecek 15 kişilik teknokrat heyetin isimleri üzerinde mutabakat sağlandığını duyurdu. Filistinli grupların da destek verdiği bu kurulun, yakında ilan edilerek Gazze’de sivil hayatın yönetimini devralması bekleniyor. Ekim ayında kabul edilen plan uyarınca bu heyet, uluslararası bir "Barış Konseyi" denetiminde faaliyet gösterecek.
Gazze’deki insani felaketin ağır bilançosu
İşgalci İsrail'in 7 Ekim 2023’ten bu yana ABD ve Avrupa desteğiyle sürdürdüğü saldırılar, Gazze'de büyük bir soykırıma yol açtı. BM ve sağlık kaynaklarına göre, saldırılar sonucu yaklaşık 243 bin Filistinli şehit oldu veya yaralandı. 11 binden fazla kişinin kayıp olduğu bölgede, şehirlerin büyük bölümü haritadan silinmiş durumda. Planın ikinci aşamasıyla, açlık ve yıkımla boğuşan Gazze'nin yaklaşık 70 milyar dolarlık yeniden inşa sürecinin başlatılması öngörülüyor.





