Ukrayna’da yedek askerleri göreve çağıran kararname imzalandı.

Zelenskiy, sosyal medyadan paylaştığı video mesajda, mevcutta bir seferberliğe gerek olmadığını belirtti.

Orduya takviye yapmanın gerekli olduğunu bildiren Zelenskiy, bu nedenle özel dönemlerde yedek askerlerin göreve çağrılması kararnamesini imzaladığını açıkladı.

Ordunun askeri gücünü artırmak için barış zamanında sivil olan 18-60 yaş arasındaki yedek askerler göreve çağrılırken, görev sürelerinin en fazla 1 yıl olacağı belirtildi.

Ukrayna'da Kasım 2021'de onaylanan yasa, "özel dönemlerde" seferberlik ilan etmeden orduya yedek asker çağırmaya imkan sağlıyor.

UKRAYNA'DA OHAL İLAN EDİLDİ

Ukrayna'nın ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk hariç tüm bölgelerinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. 30 gün süreyle uygulanacağını belirtilen OHAL’in gerekirse bir 30 gün daha uzatılabileceği açıklandı.

UKRAYNA’DAN VATANDAŞLARINA RUSYA'YI TERK EDİN ÇAĞRISI

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya'daki vatandaşlarına bir an önce ülkeyi terk etme çağrısında bulundu.

Bakanlık açıklamasında, "Rusya'nın Ukrayna'ya artan saldırganlığı" nedeniyle Rusya'daki konsolosluk hizmetlerinde kısıtlamalar olabileceğini bildirdi.

Açıklamada, Ukrayna vatandaşlarına Rusya'yı ziyaret etmekten kaçınmaları ve orada bulunanların da bir an önce bu ülkeyi terk etmeleri tavsiye edildi.

AYRILIKÇILARIN SÖZDE CUMHURİYETLERİNİN TANINMASI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusunda yer alan Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasını sağlayan iki kararnameyi imzalamıştı.

PUTİN DE YEDEK ASKERLERİ EĞİTİME ÇAĞIRMIŞTI

Putin, yedekte bulunan askerlikle yükümlü vatandaşların eğitime alınması için gerekli kararı geçtiğimiz günlerde imzalamıştı.

Rus Federal Yasalarına göre, yedekte olan yükümlüler 3 yılda bir defadan fazla eğitime çağrılamıyor.