Rus gemilerinin, ülkeye ait nehirlerin erişimini yasaklayan “İç Su Taşımacılığı Yasası” yürürlüğe girdi. Yasaya göre, Ukrayna’nın iç sularına erişim yasaklanırken; işgalci devlet Rusya’nın bayrağını taşıyan ve yolcu taşıyan gemilerin de buraları kullanması yasaklandı.

Ukrayna’da 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle, Rus gemilerinin; Dinyester, Tuna ve Dnipro gibi nehirlere erişimini yasaklayan İç Su Taşımacılığı Yasası yürürlüğe girdi. Yasa kapsamında, Rus gemilerine ciddi yaptırımlar öngörüldü. Bunun dışında, işgalci Rusya’nın bayrağını taşıyan gemi seferleri, yolcu taşıyan gemiler, nehir limanları arasındaki kargo getirmek veya götürmek yasaklandı. Ayrıca, Rus yüzer tesislerinin, Ukrayna Devlet Gemi Siciline kaydı ise yasaklandı.

BlackSeaNews portalının genel yayın yönetmeni ve Karadeniz Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nün kurucu ortağı Andrey Klimenko, Ukrayna nehirlerinde Rus bayrağının dalgalanmasından dolayı duyulan rahatsızlığı dile getirerek, “İşgalci Rusya Federasyonu bayrağını taşıyan ve/veya işgalci Rusya Federasyonu armatörleriyle birlikte olan bir geminin artık Ukrayna nehir yollarına girmesine izin verilmeyecek. Dinyeper’deki birçok şehirden muhabirlerimiz, Ukrayna nehirlerinde işgalci Rus bayrağının gösterilmesi gerçeğiyle öfkelendiler.” ifadesini kullandı.

Klimenko, “Uzun yıllar boyunca Herson ve Zaporijjya’dan Kıyiv’e kadar nehir limanlarında ve kilitlerde sabotaj riski hakkında konuşuyoruz. Bugün itibariyle işgalci Rus gemilerinin Ukrayna’nın iç sularına erişimini yasaklayan iç su taşımacılığı yasası yürürlüğe girdi.” dedi.