Türk savunma ve havacılık tarihinin en büyük anlaşmalarından biri hayata geçiyor. Türkiye’nin yerli ve milli beşinci nesil savaş uçağı KAAN, 48 adetlik bir paketle Endonezya’ya ihraç edilecek. Projenin toplam büyüklüğü, 10 yıl içinde 10 milyar doların üzerine çıkacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Millî muharip uçağımız KAAN ile ilgili çok önemli ve güzel bir gelişmeyi milletimle paylaşmak istiyorum. Dost ve kardeş Endonezya ile imzaladığımız anlaşma çerçevesinde 48 adet KAAN, Türkiye’de üretilerek Endonezya’ya ihraç edilecek. Ayrıca bu üretim sürecinde Endonezya’nın sahip olduğu yerel kabiliyetlerden de yararlanılacak.”
Anlaşmanın hayata geçirilmesinde, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün’ün önemli bir rol üstlendiği belirtiliyor. Görgün’ün liderliğinde yürütülen diplomatik ve teknik temaslar, projeye yön veren temel faktörler arasında yer aldı.
Anlaşma kapsamında Türkiye, KAAN’ın üretiminde yerli mühendislik, alt sistem entegrasyonu ve teknoloji transferi alanlarında Endonezya’ya kapsamlı katkı sağlayacak. Endonezya ise projeye, insan kaynağı, altyapı ve yerli tedarik unsurlarıyla dahil olacak.
Defence Türkiye