Şarkul Avsat’ın haberine göre, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in yargının yetkilerini feshederek kendisine geniş yetkiler tanımasından dolayı endişe duyduğu dile getirdi.

Pazar günü, Said Yüksek Yargı Konseyi'nin yerine geçici bir yargı konseyi oluşturmak için bir kararname imzaladı ve kendisine, görevlerini ihlal etmeleri durumunda yargıçları görevden almak da dahil olmak üzere geniş yetkiler verdi.

Fransız parlamentosunun dışişleri komitesine konuşan Le Drian, 'Başkan Kays Said tarafından bir dizi endişe verici önlem alındı. Özellikle Yüksek Yargı Konseyi'ni feshedilmesinin çok kritik olduğunu düşünüyorum.' İfadelerinde bulundu.

Geçen pazar kararnamenin yayınlanmasından saatler sonra, Tunus başkentinin merkezinde iki binden fazla gösterici ulusal bayraklar ve 'Demokrasimizi kurtarın' yazılı pankartlar ve yargının zarar görmemesini isteyen diğer kişilerle toplandı.

Said, 25 Temmuz 2021'de Parlamento'nun çalışmalarını askıya aldığı ve hükümeti görevden aldığı için yetkileri tekeline aldığı kararları yayınlamıştı ve o zamandan beri kararnameler çıkararak ve geçmişte değiştirme sözü verdiği 2014 anayasasının bazı bölümlerini askıya alarak yetki kullanıyordu.

Birçok Tunus vatandaşı, Said’in yozlaşmış olarak gördükleri ve kendi menfaatlerini elde etmeye çalışan siyasi partilerden bıktıktan sonra attığı adımları memnuniyetle karşıladı, ancak muhalifler onu ülkeyi otoriter rejim zamanına döndürmekle suçluyor.