Cumhurbaşkanı Said, geçen günlerde ülkede "yolsuzluk ve terör konularında soruşturmaları engelleyerek yargının önünü tıkamakla" suçladığı yargıçlar hakkında kararname duyuracağını bildirmişti.

Said’in kararı, 57 yargıcın görevden alınması yönünden olurken, bu karar halk ve muhalefet nezdinde ağır eleştirilere neden oldu.

Muhalefet, Said’in yargıçları görevden uzaklaştırma kararını “darbe” olarak nitelendirdi.

Tunus muhalefet partileri, Cumhurbaşkanı Said'in dün 57 yargıcı görevden alma kararının ardından ülkede derinleşecek kriz konusunda uyararak, Tunus anayasasında değişikliği öngören referandumun iptal edilmesi yönünde çağrılarını yineledi.

Muhalefet partileri, yaptıkları ortak açıklamada, “Cumhurbaşkanının yargıçları görevden alması, devlet ile siyasi partiler ve sendikalar arasında çatışmaya girilmesine yol açacak ve siyasi krizi daha da kötüleştirecek bir karardır” ifadelerini kullandılar.

Açıklamada ayrıca, “Cumhurbaşkanının yargı tesisinin işleyişine sert müdahalesinin hukuk müessesesini zulme aracı haline getirdiği” vurgulanarak, Said'in yargıçları görevden alma kararının kuvvetler ayrılığı ilkesini ihlal eden bir tavır olduğunu söylendi.

TUNUS’TAKİ SİYASİ KRİZ

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in geçen yıl açıkladığı olağanüstü kararlar, ülkede bir tür "istisnai durum" oluşmasına yol açtı.

25 Temmuz 2021'de parlamentonun çalışmalarını donduran ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıran Said, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağladı.