Donald Trump, Oval Ofis'te yaptığı açıklamalarda, İsrail'in Gazze'deki savaşını "yakında" sonlandırması gerektiğini vurguladı. Trump, "Gazze Şehri hakkında sürekli konuşuluyor; bir noktada bu mesele çözülecek. Bunu yakında halletmelisiniz." dedi. Bu açıklamalar, Trump'ın savaşın sona ermesi için belirli bir zaman dilimi vermesi açısından dikkat çekici.
Trump, Gazze'deki insani duruma dair sorulara yanıt verirken, "İsrail'in Nasır Hastanesi'ne yapılan saldırıyı bilmiyorum ama bu durumdan memnun değilim. Bunu görmek istemiyorum." ifadelerini kullandı. Ancak, bu sırada Filistinlilerin yaşadığı kayıplara odaklanmak yerine, Gazze'deki İsrailli rehinelerle ilgili konuşmaya geri döndü.
Geçen hafta Mısır ve Katar, Hamas'ın 10 İsrailli rehineyi serbest bırakması karşılığında 60 günlük bir ateşkes önerisi hazırladı. Hamas bu şartları kabul ederken, İsrail reddetti. Uzmanlar, ABD'nin müzakerelerde baskı yapmaması nedeniyle Netanyahu hükümetinin anlaşma yapma konusunda bir motivasyonunun olmadığını ifade ediyor.
Trump ayrıca, "Çok ciddi bir diplomatik çaba" içinde olduklarını belirtti ancak bu konuda detay vermedi. Gazze'deki insani durumun kötüleştiğine dikkat çeken Trump, "Bu sona ermek zorunda çünkü açlık ve diğer sorunlar - açlıktan daha kötü, saf ölüm - insanlar öldürülüyor." dedi.